søndag den 27. januar 2013

1996-99 Ioppa GhemmeGhemme i fire modne årgange fra Ioppa. Ghemme ligger som måske bekendt i Piemonte, nord for Langhe hvor de mere celebre nebbiolo-vine med B kommer fra. Her i Alto Piemonte er det også nebbiolo, der hersker, men i Ghemme blandes den typisk med en mindre del vespolina. Ioppa laver traditionelle vine med lang maceration og 2 års lagring i botti. I 90'erne var Ghemme Ioppas topvin, nu vinificeres to af markerne seperat.

1999 Ioppa, Ghemme
En meget smuk gennemsigtig teglstensorange farve. Duften er ligeså fantastisk - oser af elegant nebbiolo på meters afstand. Æterisk og kompleks med helt integrerede elementer. Roser, hyacinter, rabarber, ribs i frugten sammen med intens, slank lakrids, bittertoner af rå løg, ferskensten og vådt strandsand og æterisk-kemiske træk af tjære, lak og lim. Altsammen i en mellem/høj-frekvent tone, som er yderst elegant og superklassisk - en sand fornøjelse at dufte til.
Sød åbning i smagen med en hyacint- og jordbæragtig sødme i frugten, lette modningstoner af frugtig balsamico og bittertonet frugt af tranebær og pigeonæble. Syren er arketypisk høj, men er rundet af tiden. Det samme er tanninerne som ligger som en bund af tørre grene i lukker effektivt i finishen sammen med en delikat, vingummiagtig sødme. Rigtig god længde og intensitet og flot udvikling i flasken også. En virkelig skøn vin, som kan holde længe endnu.

1998 Ioppa, Ghemme
Moden mørk farve med dyb mørkerød kerne og orange kant. Flot og arketypisk nebbiolonæse med hårde, intense aromaer af anis, kamfer, soya og lakrids og rød, støvet frugt af blodappelsin, kirsebær og rabarber. Mellemfyldig og velbalanceret  i munden med fin saft i den røde frugt og høj syre især hen mod finishen. Kraftige tanniner og asfaltagtige mineraler er med hele vejen. Det er altså en flot modnet nebbiolovin det her! Med luft bliver den mere brydsk med hele kataloget af mørke nebba-noter - soya, asfalt, tjære, saltlakrids, sort læder, tørrede kantareller etc. Kraftfuld, Barolo-agtig stil.


1997 Ioppa, Ghemme
Rubinrød med orange kanter. Duften har en flot frugtkerne med kirsebær og hindbærsyltetøj. Også læder og lakridsrod og en del volatile toner. I smagen er der fuldmoden rød frugt med velintegreret sødlig lakrids og underskov hen mod finishen. Både syre og frugtprofil er relativt blød og bred og tanninerne helt nedslebne. Medium intensitet og længde. Et skønt glas, men nok den mindst karakteristiske i kvartetten her. Drink up.

1996 Ioppa, Ghemme
Transparent orange farve. Superelegant nebba-næse med tranebær og ferskensten sammen med trøffel, lakrids og kølige mint-pust. Også en let karry-krydring og let læder, stearin og en æterisk sødme i kernen. Meget elegant modnet, slank og kompleks.
Smagen er velbalanceret med høj syre, elegant lys ribs/tranebær-frugt og en lille balsamisk tone. Skøn finish med bid fra syre, lakrids og perfekt modnende tanniner. Lang og fin i eftersmagen med ribs, æbleskræl og skovjordbær. Moden og slank nebbiolo i storform! Stor nebbiolo med 12,5% alkohol - sådan laves det ikke mere, en hilsen fra en tabt tid..


Fire næsten rørende nebbiolovine, som er drikkeklare og i topform hvis man kan lide moden vin. Pointmæssigt ligger de alle i området 90-92 efter min mening, med 99'eren som personlig og objektiv favorit og et svagt hjerte for især 96'erens Giacometti-agtige krop, men også 98'erens sorte råhed. Det er tydeligvis samme stil og vin, men årgangenes forskel går vidunderligt rent igennem - og det tilmed på en måde som man ikke lige skulle forvente.
En kasse med 4x3 af disse blasts from the past koster 1300 kr hos Carlo Merolli. Italienska Viner har også kørt vertikalen.

3 kommentarer:

Red Scream sagde ...

Coolt! Mina erfarenheter av Ioppa sträcker sig till några 2004:or, som var varierande, to say the least... ;-) Allt mellan öppna och generösa till tanninrika och syrliga. Borde kanske lagt undan någon men nyfikenheten tog över! Ha det! /Ulf

Italienska viner sagde ...

Vilken strike, Niels! 98:orna har slirat för oss ett par gånger och känts lite trötta men annars har detta varit en ytterst trevlig samling viner med allt från stilig mognad till rå kraft. Våra flaskor har sinat betänkligt - bara en 99:a kvar nu.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Hej Ulf - Ja, jeg læste godt med interesse om dit varierende held med Ioppas enkeltmarker. Måske ville tid hjælpe, men man skulle nu alligevel synes at 04'ere burde levere noget interessant allerede nu.

Patrik - jeg købte endda min kasse for kun 800 kr. i en Ryd Op aktion og havde forventet op til graverende variation, men alle flasker har leveret ok indtil nu, jeg har også kun et par stykker tilbage. Tal om QPR - og ja:drikbarhed, de forsvinder af sig selv:)

Ha det! VH Niels