mandag den 4. marts 2013

Bourgogne ved strandenVed Stranden 10 er et af mine absolutte favoritsteder i København. Altid et besøg værd - ikke mindst om onsdagen, hvor der bydes på uformel smagning indenfor vekslende emner. I onsdags var der rød Bourgogne på tavlen:


2011 Catherine & Dominique Derain, Pommard 'Les Petits Noizons'
Demeter-certificeret biodynamik, lavt udbytte på under 40 hl/ha og naturlig kælderstrategi.
Meget ung vin med karakteristisk, enkel pinot-næse med pigeon-æble og hindbær. Saftet og lidt vandig i smagen, men strukturen er god med høj syre og unge bittertoner. Lidt svag finish.


2010 Domaine Dublère, Morey-Saint-Denis Les Blanchards 1. Cru
Lang maceration på tre uger og 20 måneder på 25% nye fade. Her er der meget mere lakrids, kaffe og røg i næsen sammen med den lyse røde frugt. En væsentlig bedre kerne i duften, virkelig lækker med behersket, delikat fadpræg. Kraftig i munden med fyldigt peak på midten. Sødmefuld og med alkoholisk finish, men klart et overordnet elegant og komplekst udtryk med især en lækker anistone.


2008 Les Larmes de Divona (Ameaury Beufort), Bourgogne Rouge
Beaufort-familien har dyrket økologisk heroppe tæt på Champagne siden 70'erne. Få hundrede flasker rød pinot. Håndpresset, ingen svovl, gamle fade, 11,5%. Helt lys, nærmest rosé-farvet. Fantastisk fin duft med kildevand, anis og lakridspulver og helt lyse ribs og stikkelsbær + en lille note af skaldyr. Smagen er virkelig heftig med en superintens syre. Slank profil i frugten med syrlig appelsin i front sammen med røde bær og touch af fiskesauce. En eventyrligt kompleks mouthfeel og fin udvikling. Lidt tilbageholdende i finishen, men ekstremt mineralsk og syrlig.


2008 Fanny Sabre, Beaune Chouacheux 1. cru
Occhipinti i Beaune! 25-årig kvinde, som har overtaget fra faderen og drejet produktionen i biodynamisk retning. 4,5 hektar, spontangæring i åbne kar, gamle fade, minimal svovl, hun flasker selv. Skøn, slank og æterisk næse - næsten nebbioloagtig med roser, sæbe og lak. Virkelig slank i munden, ekstremt ribs-drevet med kalk og syre ud i finishen.


2005 Domaine Van Berg, Le vin le plus simplement Bourgogne Grand Ordinaire Rouge
Vi slutter med den ældste vin, som samtidig er den, der ser yngst ud med sin mørke rød-violette farve. Fra parceller i Meursault, hvor den pensionerede belgiske fotograf Bernard van Berg laver alt selv - høst, kælderarbejde, aftapning, alt. 15 hl/ha, økologisk, ingen maskiner, ingen filtrering, ingen tilsætning, 100% ny eg.
Mørk farve og duft. Ikke så aromatisk i duften - mørk kirsebærfrugt sammen med mandler, sødlakrids, fudge og kemisk-æteriske toner i kernen. Intens og heftig i smagen. Parfumeret mørk frugt med rosmarin, mørke bær, eg. Fyldig i hele forløbet og kraftig finish med virkelig stor tannin. En meget imponerende og speciel vin. Vild og kraftig i udtrykket og alligevel karakteristisk svævende pinot-træk. Afdæmpet, letmodnet syre, men struktur til et meget langt liv.

***

Fem vine som udgjorde en fantastisk introduktion til det 'naturlige' Bourgogne. Og som altid med en nærmest rørende stemning og passionerede introduktioner. Vi ses ved stranden!


5 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Jag håller verkligen med dig Niels, Ved Stranden 10 är ett fantastiskt ställe. Vem var det som valde o presenterade bougognerna ?

Piu Rosso sagde ...

Hej Ingvar!
Tingene på VS10 foregår vist i høj grad i et kollektiv. Den som vidste mest om den enkelte vin, kom rundt til bordene og fortalte om den. Så vidt jeg ved, vælger de vine ud på dagen eller dagen før, mere formelt er det ikke.
VH Niels

Piu Rosso sagde ...

For iøvrigt, Ingvar (og alle andre) - tjek denne:

http://plus.politiken.dk/ARRANGEMENTER/Alle_arrangementer/SMUK_VIN(24011).aspx

Kasper sagde ...

Synes også faktisk godt om VS10, og var her til aften til min første onsdagssmagninger derinde på vej hjem fra kontoret. Programmet i dag var diverse blindsmagning:

2 x champagne
2 x hvidvin
2 x rødvin

Møg rar stemning og meget kvalificeret guide gennem vinene. Bestemt ikke sidste gang jeg smutter forbi onsdag.

/Kasper

Piu Rosso sagde ...

Det lyder godt, Kasper! Idag kommer Gut Oggau forbi 16-18, ellers som om onsdagen.
Vh Niels