lørdag den 9. marts 2013

Gut OggauVed Stranden 10 havde i Torsdags besøg af østrigske Gut Oggau fra Neusiedlersee i Burgenland. Stephanie Tscheppe-Eselböck præsenterede meget levende og engageret hele 'familien' - dvs. Oggaus produktserie, som er bygget op som en fiktiv familie i tre generationer: En ung generation, en forældregeneration og Die Großeltern.
Hos Gut Oggau er det ikke så meget druesorten, som det er alder og terroir, der betyder noget. Derfor er det karakteren i de forskellige vine, som skal på etiketten og ikke druer, årgange og appellationer. En sympatisk og interessant strategi, som understøttes af måske den sejeste etiketgrafik i vinverdenen.
Gut Oggau dyrker biodynamisk (certificeret) i marken og arbejder ultratraditionelt i kælderen: Ingen tilsætninger af nogen art, fodpresning, spontangæring i åbne kar, ingen filtrering, etc. Kun hygiejnen er anderledes end for et halvt århundrede siden.


Gut Oggaus vine er lidt af en åbenbaring. Der er en nerve, saft og aromatik i de her vine som man sjældent møder. Jeg kan ikke anbefale nok at tage ind forbi Ved Stranden 10 eller importøren Osterreich og tjekke den skønne familie ud!
Allerede den unge generation byder op med både friskhed og kompleksitet: De har alle en fantastisk aromatik med masser af frugt, biotoner, spændstighed. Atanasius (zweigelt, blaufränkisch) macererer 6 uger(!) og lagrer et år på brugte tonneux. En vidunderlig rødvin fyldt med liv og næsten uden tanniner trods den lange maceration. I forældregenerationen imponerer især den hvide Timotheus (skalmacereret + 8 måneder sur lie) med stor duft af nødder, saltlakrids og æbler. Josephine - en ny vin på den lokale drue rösler - var en saftig lagrein-agtig rødvin med megaintens dyblilla farve og frugt af blåbær, drueskind og røde æbler. Joschuari på blaufränkisch er markant mere struktureret end de andre røde med utrolig høj, spids syre og kraftige tanniner. Flot rød frugt, delikat peber- og fadkrydring og fin sødme i midten, balanceret af de karakterfulde bittertoner. Toppen nås med Oma og Opa: Metchild på grüner veltlinerer er lidt mere utilnærmelig end de andre hvide, men har en flot åben, sød duft af bagt pære, kløver og bivoks. Smagen er rund og bred med et smukt aromaspil, markant mindre saltmineralsk end Timotheus, her er en feminin sødme i front. Den fantastiske Bertholdi er en superintens rødvin på blaufränkisch med stor aroma, kompleksitet og elegance. 8 ugers maceration, to år på fad. Er meget ung og vild nu (fadprøve) og smager virkelig kraftigt af druekerner og -skind sammen med lakrids, valnødder og meget mere. Masser af højfrekvente bittertoner og saftspændt, dyb frugt. Det er som at drikke fra planten, en stor oplevelse!


Det bliver absolut ikke sidste møde med familien Oggau! Priserne hos Osterreich ligger mellem 125 kr (Theodora) og 600 kr (Bertholdi).

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kul att läsa. Jag var lite orolig att Gut Oggau mest handlade om ett snyggt yttre, men det låter definitivt värt att prova.

/Johan

Piu Rosso sagde ...

Hej Johan, ja jeg synes det er temmelig meget substans i de her vine og en herlig vildskab. Jeg læser nu også den grafiske identitet mest som uhøjtidelighed og en bevægelse væk fra de teutoniske appellations-tirader;) Uhøjtideligheden går desværre ikke igen i priserne, men det er jo også 'håndlavede' vine af høj kvalitet i små mængder.
/Niels