mandag den 29. juli 2013

2009 Foradori, Nosiola Fontanasanta


Elisabetta Foradori producerer biodynamisk i det sydlige Trentino. Nosiolaen her er en ambitiøs naturvin fra 2 parceller på ialt 2 hektar sydøst for Trento. Spontangæring med 8 måneder på skallerne i amforaer.

Meget smuk lys bronzefarve. Næsen er sky i begyndelsen, men belært af både IV og FV får den godt med luft og 09‘eren her vågner ret hurtigt op med en flot natur-næse med sart elegant frugt af hvide ferskner og æbler sammen med kraftige toner af røg, hav, jern, lakrids/fennikelfrø og hø. Gradvist vokser æterisk-kemiske toner fra den lange maceration frem - nuancer man jo normalt forbinder med (traditionel) rødvin. Starter som sagt ud med at være bly, men vokser til en smuk og intens æterisk duft med stor nuancerigdom.
Blød og balanceret i munden hele tiden med lakrids og salt som dominerende, frugten er blød og den mineralske struktur er kantet og fast. Høj frugtig syre især på bagkanten og i finishen lette tanniner, lidt alkohol og floral-parfumeret hvid frugt. God længde.

En fremragende vin som er en oplevelse at følge over en aften. Vi smagte den til jomfruhummere og stegt sværdfisk og begge match var sublime. Købt i Italien, men Cibi e Vini importerer Foradori, hvor Fontanasanta koster 245,-
92

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Foradoris Nosiola är finfina grejer men luftningen är viktig. Kommer du till C&V så rekommenderar jag Rosis Anisos som inte är druvren nosiola men ändå lite av samma andas barn. Nya årgången är riktigt bra dessutom.

Italienska viner sagde ...

Fantastiskt vin! Men färgen känner jag inte alls igen. Nu var detta visserligen en 2009:a men den ser avsevärt mörkare ut än vad 2010:an hittills visat sig vara. Var i Italien köpte ni?

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Ingvar - dén vil jeg prøve! Har du smagt Vilars Nosiola?
Patrik - ja, jeg havde nok også forventet en lysere vin, men man kan jo godt forestille sig at vine i den her stil udvikler sig en del over et-to år. FV taler også om messing i den nylige post om 10'eren. Den åbnede sig også hurtigere i karaflen end jeg havde ventet udfra jeres beskrivelser. Lyset kan jo også snyde lidt, det var ikke en decideret orange farve i glasset.
Jeg tror denne er fra Enovit i sydtyrol som ikke fører de hvide længere, Mair Mair har 10'eren, men deres fragt nordpå er meget dyr.

Mange hilsner!
Niels

Finare Vinare sagde ...

Fin beskrivning Niels, och intressant med färgen! 10an verkar som sagt vara mindre färgintensiv (ljus frostad mässing).

Första gången vi mötte Fontanasanta Nosiola (Grand november 2011) så fick vi prova både 09 och 10 parallellt. Då var båda vinerna ungefär lika ljusa i färgen. Så det bör vara utveckling vi ser i din karaff.

Tjing!