lørdag den 20. juli 2013

MeuseEt godt stykke fra den vinmæssige alfarvej bugter Meusefloden sig gennem det smukke Lorraine-landskab i det nordøstlige Frankrig. Området her sydøst for Verdun var en af første verdenskrigs mest brutale fronter, et faktum som står i skarp kontrast til den fred og idyl der nu hviler over småbyerne og landskabet.
Kapellet på billedet ovenfor og nedenfor ligger på bakken over Buxières-sous-les-Côtes og er sandsynligvis rejst i afmagt over vinlusens hærgen på skråningerne i Lorraine - som den gjorde det over det meste af Europa. Men lige lidt hjalp det og der er ikke blevet genetableret nogen nævneværdig vindyrkning her siden. Nu er skråningerne mest præget af mirabeller og kirsebær.
Et besøg i Lorraine er altså ikke for vinen, men ligesom der sikkert gør overalt i Frankrig - berømte AOC’er eller ej - produceres der vin her, noget af den endda særdeles udemærket. Allerbedst var den fine 2011 Domaine de Coustille Pinot Noir med en delikat duft af jordbær, røg og dild - germansk i stilen og klart på niveau med bedre basis-spätburgundere. 2010 Vincent Laroppe, Côtes de Toul Pinot Noir er fra Toul 40 km fra Buxerolles og Buxières og har en klart slankere profil med delikate hindbær, ribs, lerjord og kolde efterårblade. En virkelig spids og slank pinot med fine lakridsrodsnoter i finishen. Også 2009 Domaine de la Goulotte, Côtes de Meuse fra St. Maurice er værd at tjekke, en rustik sag på gamay ikke ulig Morgon’er i den rå ende med kirsebær og lakrids i duften og i smagen kraftig, syrlig rød frugt med rustikke tanniner. Deres hvide er ekstremt tør og de nægter at anvende dosage - også i den glimrende gris (rosé) og deres methode traditionelle brut.


Altså også her - på en af vinatlasets sorte pletter - produceres der vin som er værd at drikke, af personer som gør det med hjertet, tager varmt imod og i det hele taget er værd at møde. Lorraine kan varmt anbefales - om ikke for vinen så for landskabet, historien og indbyggerne!


TAK beaux-parents!2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Merci à toi, beau-fils!

Piu Rosso sagde ...

;-)