lørdag den 17. april 2010

2001 San Felice, Vigorello


San Felice i Chianti Classico var med Vigorello med i bølgen af sluttredsernes 'supertoscanere', som brød de lovbestemte (men dengang ikke ubetinget kvalitetsorienterede) DOC-regulativer og/eller -grænser og derfor måtte kategoriseres som bordvine - men med høj kvalitet og hype og høje priser. Vigorello er ikke fra den dyre samler-elite, men var med et mulehår den første i dette skelsættende, kvalitative nybrud. Dengang var det revolutionære at det var en Chianti udelukkende på røde druer (100% Sangiovese), nu laves den på en blanding af Sangiovese, Cab. Sauvignon (40%) og Merlot (15%) og lagrer halvandet år på barriques.
Farven er tæt, sort-rød med rubinrød lysnen mod kanten og mørkebrune reflekser. Duften er reserveret, men åbner efterhånden op med flot mørk frugt: bløde sorte kirsebær, solbær(marmelade), marcipan, port, krydderkage, læder og også en lille mineralitet som kølner klædeligt. Tæt frugt i munden og en god, alvorlig struktur - sorte bær med krydrede nuancer, kraftige tanniner som sætter lidt tidligt ind med et kort peak, men det reddes af kraft i eftersmagen, som har koncentrerede solbær, fine fad-undertoner (træ, kaffe) og god karakteristisk syre. Det er en seriøs vin med en tiltalende alvor i stilen. Den har tydelige bordeaux-vibes og jeg kommer nok personligt lidt til at savne den rene vare - enten i form af Médoc eller Chianti Classico. Jeg var meget imponeret af 04'eren på Gambero Rosso smagningen for nylig og glæder mig til at gensmage den i lyset af denne 01'er, som er flot men forekommer mig en anelse diffus og reserveret på nuværende.
 
89 

Ingen kommentarer: