tirsdag den 27. april 2010

2006 Albaruta, Sagrantino di Montefalco


Sagrantinodruen er den eneste sort i Sagrantino di Montefalco DOCG fra Perugiaprvinsen i Umbrien. Sagrantino di Montefalco er Umbriens vinøse stolthed og nyder stor respekt, men den har ikke rigtig slået igennem på samme måde som de store vine fra de større distrikter. Det er en karakterfuld drue som giver aromatiske vine med fast struktur og højt syre- og tanninindhold.
Hvis begrebet 'hverdags-sagrantino' havde eksisteret, var den på bordet her. Cecchi er en stor producent af ret anonym toscansk vin, som har investeret i Umbrien, hvor ambitionen med mærket Albaruta er at lave et mere terroirdrevet produkt i mindre mængder og højere kvalitet. Importeres af Coop.
Farven er mørk rubinrød. Bordeaux-toscana i næsen med mørke, bløde kirsebær, solbær underneden syntetisk cherry, jordbærmarmelade, marcipan, valnødder og gummi. I munden er vinen imponerende nærværende forrest og bagerst med flot koncentration og intens, mørk bærfrugt. Den dykker lidt på midtpaleten, men i alt er det et meget flot forløb i en fast, ung struktur med flot bærfrugt og fin aromatisk sødme àla krydderkage. Stringent, men med harmoni og kompleksitet - og gode tanniner, som mærkes dejligt. Eftersmagen er speciel og fin med mørk lakrids og lidt smør/paranødder, friske, let umodne jordbær og ribs-syre og en salatagtig friskhed. Barriquelagringen (16 mdr.) er præsent hele vejen fra næse til eftersmag, men på en behagelig måde og slet ikke overristet. Det er en vin som har klare supertoscaner-vibes, men også udmærket druetypicitet - det er en særegen og tiltalende kombination af det blødt aromatiske og den hårde struktur. Når Coop indimellem sælger til 65 kr. v/2, er der tale om et kæmpekup. Skal gemmes eller have godt med luft. Fremragende til mad.
 
87+ 

Ingen kommentarer: