torsdag den 7. juli 2011

2004 Renato Ratti, Barolo Marcenasco [revisit]

Det er tid til igen at tage et kig på 04-Marcenascoen. Sidst var jeg begejstret og er nu spændt på hvad et år i kælderen - og et år på to ben - har gjort ved hhv. den og mig. Jeg mistænker denne her lettilgængelige og åbne barolo-stil for at smage mig bedst som ung og vild, men lad os se.

Mørk rubinrød farve med let brunlig modning. Typisk nebbioloduft med røg, lak, kridt, lakrids og læder foran klar frugt af kirsebær med en trifli- og colaagtig sødme. Aromaer fra fadlagringen (delvist på barriques) er aftaget siden sidst, og ligger nu ulmende og understøttende sammen med de andre elementer og dukker lidt frem indimellem. Næsen er tilbageholdende, men vågner lidt op med luft.
Flot fylde i smagen. Blød, mørk frugt med tørrende kridt og lædertoner inde bagved. Kirsebær og lækker subtil sødme a la overmodne blommer. Mørk sødlakrids lurer og folder sig ud sammen med tanninerne i finishen som er kraftfuld men harmonisk. Syren sætter ind meget sent og virker lav hele vejen hen til et stykke ude i eftersmagen hvor den blomstrer rigtig fint op og tager form af den ribsagtige kombo af tør- og syrlighed sammen med colasødmen og de let klæbende tanniner.

Det er en mere afdæmpet og harmonisk vin end jeg husker den og både syre og tannin er i henfald nu. En blødere vin, som ikke får mig helt op at ringe, men en moderne og vellavet basisbarolo-klassiker som altid er dejlig at drikke. Hvordan udvikler den sig mon videre herfra? Jeg følger den.
Som reference drak vi Pelisseros Barbaresco Nubiola 2007, som er friskere og mere livlig i både syre og tannin. Men til gengæld har den ikke den samme bløde dybde og komplekse tjære og lakrids.
Philipson importerer Ratti.
 
91 

3 kommentarer:

Fredrik sagde ...

Ahh, härligt skrivet! Denna 2004 har jag aldrig få fatt på och 2006 har jag inte ens försökt få tag på eftersom den verkar vara alldeles för ekad.

Piu Rosso sagde ...

Tak, Fredrik! - jeg er også tilbageholdende med de nyere årgange. Ikke mindst efter Finare Vinares nedsabling af 06'eren. De virker som om stilen er lidt i ændring mod det (endnu) mere moderne i disse år - måske fremskyndet af generelt varmere år i La Morra. Priserne på Ratti virker også til at have fået et nyk efter topplaceringer i de amerikanske top100-farcer. Der er heldigvis kampdygtigere konkurrenter i klassen..!
VH Niels

Fredrik sagde ...

Haha, ja absolut finns det goda konkurrenter för det priset!