søndag den 24. juli 2011

2005 Mastroberardino, Taurasi 'Radici'

Taurasi DOCG er Kampaniens store rødvin, som laves på aglianicodruen øst for Vesuv i Avellinoprovinsen. Mastroberardino er en klassisk producent, og et af lokomotiverne i Kampanien. De laver tre forskellige udgaver af Taurasi - 'Radici' har lang skalkontakt og lagres på brugte barriques i 18 måneder og et år på flasken.

Mørk og dyb rubinrød farve. Duften lægger meget fadpræget ud - moderne toscaner-agtig med sure kirsebær og belle de boskop-æbler under et lag af sødlige fadkrydderier. Men over timerne åbner den op for en fremragende og mere klassisk mørk-æterisk eksplosion af kraftig kommen, peber, nyt (bil)læder, sødlig tjære a la jernbanesveller og toner af lim/maling og mandelessens fra lang maceration. Hele tiden sammen med smukt udfoldet frugt af balsamiske kirsebær og blommer med lette likør-slikkede toner (fyldte chokolader).
Fløjlsblød og utroligt afbalanceret i smagen. Ren og tæt frugt med enorm kontans og kraft i hele forløbet. Smuk og klar kirsebærfrugt med nuancer af sødlakrids, kaffe, tjære og madæble. Tæt og superfokuseret, blød men kraftfuld med integrerede tanniner, som knapt føles men lukker godt i kadencen sammen med de tørre toner af lakrids og tobak/læder. Høj og robust syre som ligger som en rygrad gennem hele paletten og holder længe sammen med de sure kirsebær, søde blommer og tørre mineraler i eftersmagen.

En meget vellavet vin som folder sig helt ud med luft og er en stor nydelse både i næse og mund. En flot kombination af kraft og balance - blød og tiltalende samtidig med at den er rank, intens og karakterfuld. Når ikke op på højde med den ædle 99-riserva, men har til gengæld et mere friskt og saftigt udtryk. Jeg glæder mig til at smage 06'eren.
20€ hos tyske Superiore, 200 kr hos Supermarco i sydhavnen, 225 hos Fynnis. Læs mere om Mastroberardino her hos Finare Vinare.
 
92 

Ingen kommentarer: