fredag den 15. juli 2011

2010 Alstrup Vin, Rondo

Blogkollegaernes fantastiske beretninger fra de store vindistrikter (fx. her og her) vækker i den grad udlængslen. Men hvorfor tage sydpå nu hvor landet endelig viser sine ynder frem? Selvom man bliver i DK, kan man stadig besøge vingårde - vi er nemlig på Samsø, et af landets solrigeste steder.

Alstrup Vin ligger på den nordligste del af sydøen, lige syd for Stavns Fjord, hvor der er fladt og øen smallest. Gården drives af Jette og Stig Hedeboe og producerer nu max 650 flasker fra stokke plantet i 2004, men der er en hektar mere på vej, som kan høstes fra næste år. Druerne er rondo, regent og bolero, men 2010-årgangen var så dårlig at kun rondo overlevede. Derfor produceredes kun 300 flasker ren rondo - normalt blandes den med 40% regent. Skalkontakt i 15 dage og lagring først på stål og siden 3 måneder på barriques.

Helt tæt sortlilla farve med rubinrøde træk. Duften har meget kraftige solbær og kirsebær med lette undertoner af røg og lim. Indbydende næse, som er meget frugtig og purung. Minder mig i duften mest af alt om ung lambrusco.
Ekstremt syrlig i munden. Frisk og saftig frugt - mørk og blød smagsprofil kombineret med tårnhøj frugtsyre. Meget saftet og frisk vin uden særlig vinøsitet eller kompleksitet, men med flot koncentration i frugten. Saftig, tanninløs og syrerig finish med let lakridsrod og også ok mediumlang eftersmag som er båret af syren med bær nedenunder.
Interessant at prøve en dansk rødvin og et overraskende godt bekendtskab. Vinen her er helt nyaftappet og fremstår nu ekstremt ung. Selvom årgangen ikke er god, vil den vinde lidt over et år eller to, og er nok bedst afkølet - fx. super til lyst kød og nye samsøkartofler. 09 var efter sigende en fantastisk årgang på Samsø, den ville jeg gerne have smagt, men der er desværre ikke mere tilbage.
 

PS. Vinsiderne.dk har lavet grundig gennemgang af dansk vin.

3 kommentarer:

Fredrik sagde ...

Kul läsning :) 650 flaskor, eh, eh - en flaska lär väl kosta en del.

Och ni verkar ha sommar i DK! Kul för er - det regnar i SE. Hela tiden...

Italienska viner sagde ...

Well Federico, det danska vädret ska du nog inte vara alltför avundsjuk på:
http://www.dmi.dk/dmi/masser_af_vand_paa_vej_-_foelg_regnen_med_os

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Fredrik og Patrik - sommervejret i dk er bestemt lunefuldt som hos Jer, men her midt i Kattegat skinner solen altid..:-/ Vi plejer at være i Sverige, men ikke i år og jeg må sige at jeg savner skærgården og skogarna!
Alstrup går mod strømmen prismæssigt og erkender at dansk vin pt er alt andet end en guldgrube: 100 kr pr flaske for 10'eren. En hurtig hovedregning siger jo at det ikke giver supermeget kommerciel mening - det handler om noget andet..
Vh! Niels