onsdag den 22. februar 2012

2009 G. Mascarello, Langhe Nebbiolo


Basisnebbioloen fra det ærkeklassiske barolohus Guiseppe Mascarello e Figlio, som blev grundlagt helt tilbage i 1881 og nu bestyres af Mauro Mascarello. Druerne til Langhe Nebbioloen kommer fra Perno-marken i Monforte og bl. a. Santo Stefano i Castiglione. 15-20 dages skalkontakt og lagring 14 måneder på store fade.

Helt lys og gennemsigtig rubinrød farve. Subtil og meget elegant nebbiolonæse med roser og kridt og lys frugt af blodappelsin og hindbær. Inderst en lidt mørkere syntetisk-animalsk tone af nysmurt hud eller silikone-lim.
Let i munden med høj, spids syre og slank frugt af ribs og hindbær. Ultrafrisk nebbiolostil som skærer sig henover tungen og efterlader en lille humleagtig bittersødme. Lidt Radler-vibes faktisk, som dog aftager med luft. Syredomineret finish med lette men nærværende tanniner og så en lang eftersmag med ribs og andre syrlige/umodne røde bær.

En enkel, men elegant nebbiolo i klassisk snit, som er den fødte madledsager - eminent til fx. fede pastaretter som den svampe-fennikelcreme vi drak den til. For sig selv slår den næsten over i det simple, men drikkeglæden ved den usminkede frugt og friske struktur er ikke til at slå ud. Vil vinde over de næste par år, luft den grundigt. 149 kr i SuperBest.
87

6 kommentarer:

Fredrik sagde ...

Härligt, äntligen ett vin jag känner igen :)

Jag har ett par 07:or kvar och en 09:a som jag handlade i La Morra i oktober.

Har du smakat 07:an? Men du tycker 09:an är lite tunn?

Jag tror det får bli att testa båda här hemma snart!

Piu Rosso sagde ...

Hej Fredrik! Jeg har ikke smagt 07'eren desværre - FV flippede jo helt ud over den, kan jeg huske. Jeg tror den har lidt mere vægt. Tynd/slank er en subjektiv skelnen, 09'eren her er ihvertfald let og elegant, frugtig og frisk - og vinder sikkert i aromafylde med lidt lagring. Glæder mig til at læse hvad du synes!
VH Niels

Tomas sagde ...

Hej.
Jag har också några 2007:or kvar av detta vin. Men de två sista jag provat nyligen har varit trötta i frukten med en liten russinton. Inte något kvar av den där skinande känslan med apelsintoner. Så vänta inte för länge. På sin hemsida rekommenderar de att man dricker dem inom 5-6 år. Det verkar vara sant...
Men förut var 2007 i mitt tycke ett fantastiskt vin.
Mvh Tomas

Fredrik sagde ...

Kinkiga Tomas, det är ju fortfarande en strålande Nebba! Trist att det inte går att se skymten av denna producent i Sverige!

Absolut läser jag Niels :) gärna två gånger när du skriver om Langhe-viner!! ;)

Piu Rosso sagde ...

Hej Tomas, meget spændende at høre dit indtryk af 07'eren! 09'eren her virker ret primær nu og jeg har erfaret med de andre entrylevel-vine fra G Masc. at de lagrer temmelig godt og har godt af 'tiden fylde' - fx. Freisaen og LR Status. Men det kan sagtens være at nebbioloen skilder sig ud og har brug for den friske, saftige frugt den har så rigeligt de første år. Det kan også være årgangen, nebba fra 07 er generelt superåben helt fra ung.
VH Niels

Tomas sagde ...

Hej Niels.
Jag tror på teorin om årgången. Nu var det ett tag sedan (6 månader) jag provade en 2004 Freisa men den var inte i närheten av att säcka ihop. Nu kanske deras Langhe Freisa är en nivå över ett instegsvin, trots priset (freisa är väl lite som kusinen från landet jämfört med nebbiolo). Jag måste prova en Freisa snart igen.

Fredrik: Det VAR en strålade Nebba...

Hälsningar Tomas