torsdag den 2. februar 2012

2009 Egger-Ramer, Alto Adige Lagrein Gries Kristan


Over den næste tid tester vi lidt forskelligt lagrein fra Sydtyrol - en personlig favorit som modspil til de lyse, slanke og hårde piemontesere, der ellers huserer her på bloggen. Vinene er købt hos enovit.it, måske den bedste kilde til et hurtigt overblik over sydtyrol overhovedet med vine fra mere end 50 producenter.
Her lægger vi ud med en selektion af lagrein fra Weingut Kristan i Gries-zonen ved Bozen, som tilhører familiefirmaet Egger-Ramer. 20-40 årige stokke i 250 meters højde. Lagring 10 måneder på fad, 85% på store fade og resten på barriques.

Tæt sortlilla farve med rubinrøde kanter. Interessant næse med blus på alle lagrein-markørerne, men det er sandelig til den rurale side med mus(!), ymer og korn sammen med de obligatoriske kølige blåbær. Tobak (Wattson's Green - remember that?), mælkechokolade og også lidt kloak. Ikke det hele lyder tiltalende, men i konteksten holder det, og jeg kan godt lide den her lidt støvede stil.
Masser af mørke bær i smagen - den her særlige lagrein-kombo af metallisk skarphed og blød imødekommenhed i frugten. Konsistent henover tungen og også med godt greb i finish med fnuglette tanniner og et lidt bittert træk. Blåbærerne klinger ud sammen med peber og tobakken i den mediumlange eftersmag.

Frugt og syre har måske været mere tændte for et års tids siden. Det er en stofrig, relativt koncentreret lagrein som er lidt biblioteksstøvet i stilen og derfor matcher tungere mad bedre end de mere læskende lagreinudgaver. Med de animalske toner er vildt eller (fast) modnet ost rigtigt gode bud.
87

5 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Härligt med Südtirol/Alto Adige-fokus framöver - det ser vi fram emot! Massor att lära, lagrein och marzemino är två förhållandevis vita fläckar på kartan men som jag ofta tycker har mer gemensamt med blaufränkisch och zweigelt än några av sina italienska stallbröder.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

du har ret, Patrik - der er ikke meget syd for AA/Trentino der minder om de druer.
Men jeg har på fornemmelsen at ihvertfald for Lagreins vedkommende er den særlige karakter sårbar og bliver utydelig ved selv minimal fadsminke og måske også i varme år. Håndteret forkert er der pludselig alligevel ikke så langt til alle mulige andre bløde, frugtige vine med lidt fadpræg.. Jeg håber at blive lidt klogere på det.

Jeg har også anskaffet en lille håndfuld PN fra Mazzon som jeg glæder mig til at teste.

God weekend!
Niels

Kasper sagde ...

Hvordan fungerer det med at shoppe vin online fra enovit.it? Er fragten rimelig selv ved en kasse eller skal man helst stor shoppe og hvordan forholde det sig med lokale danske afgifter eller slipper man for dem?

Har flere gange overvejet at shoppe fra online butikker i EU men er altid stoppet pga manglende erfaringer med fragt / afgift delen...

/mjlgrd

Piu Rosso sagde ...

Hej Kasper!
Jeg skrev til Enovit om fragt til dk. Det koster 20€ for en kasse med 12, hvilket er aldeles rimeligt, det er jo ca det samme som alle de danske forhandlere tager i fragt. Der gives 2% rabat på 12+ flasker, assorteret - ihvertfald på min ordre.

Ang. alt det praktiske.. Vinsiderne har gennemgået det med stor(!) samvittighedsfuldhed her:

http://vinsiderne.dk/artikler/koeb_i_udlandet.htm

VH Niels

Kasper sagde ...

Hej Niels,

Takker - jeg vil nok går mindre samvittighedsfuldt til værks og faktisk bare håbe på at spare lidt ekstra når jeg bestiller - og tak for en dejlig side som jeg læser løbende.

/Kasper