torsdag den 16. februar 2012

2009 Manincor, Alto Adige Lagrein 'Rubatsch'


Manincor i Caldaro er med sine 50 hektar Sydtyrols største private producent. Henover de seneste 15 år har de gennemført et komplet skift til biodynamik. Der produceres i tre serier, som de kalder (Mano (hånd), Cuoro (hjerte) og Corona (krone)), Lagrein Rubatch hører til den midterste kategori, hvor enkeltmarkerne befinder sig, og er husets eneste lagrein. Druerne er dels fra Rubatsch-marken i Terlan og dels (1/3) fra Seehof-marken i Kaltern, begge i 250 meters højde. Gæring i åbne træfade på eget gær med to ugers skalkontakt (capello sommerso) og lagring i 14 måneder på barriques, hvoraf 10% er nye.
Med to store haglstorme i løbet af sommeren var 2009-årgangen en udfordring i vinmarken, men ifølge producenten var det for dem et endegyldigt bevis på hvor modstandsdygtige og hurtigt restituerende planterne er, når de har fået lov at udvikle deres eget forsvar i de økologiske og biodynamiske strategier. ødelagte druer blev fjernet manuelt og haglskaderne betød slutteligt et udbytte nede på 45 hl/ha.

Rubatsch har en tæt, sortlilla farve. Intens og tæt lagreinduft med masser af mørke bær, her lidt mere over mod solbær end de sædvanlige hylde- og blåbær. Blødt læder og lakrids støtter op og så de typiske tørre, animalsk-støvede nuancer af korn, tørrede gorenje-bær og lidt spidskommen. Med luft kommer en kraftig lim-kemisk tone frem. En fremragende næse - seriøs, dyb og frisk på samme tid.
I munden fortsætter festen: Høj, frisk syre, tæt og intens frugt af de blåsorte bær i en virkelig fyldig og koncentreret stil, som dog hele tiden er high-pitched og elegant. Der er et flot, fokuseret forløb med et meget harmonisk forhold mellem saftig frugt, syre og bittertoner. Masser af æble i finishen sammen med lakrids og bærfrugten og en lillebitte sød undertone fra fadlagringen. Meget lang i eftersmagen.

Det er en suveræn lagrein, hvor kodeordene er druetypicitet, harmoni og frugtfylde. En koncentreret og seriøs lagreinfortolkning, men sandelig med hele friskheden i behold - en af de få gange jeg har mødt den kombination i vellykket form. Kan lagre længe, €17,30 hos Enovit.it
91

Ingen kommentarer: