onsdag den 19. september 2012

2009 Cascina Tavijn, Ruché di Castagnole MonferratoRuché fra druens 'hjemme-DOC' Ruché di Castagnole Monferrato nordøst for Asti. Den unge Nadia Verrua har for nylig overtaget kælderarbejdet i familiehuset Cascina Tavijn. Druerne dyrkes økologisk og metoderne i kælderen er traditionelle med lagring på store fade. Tavijn producerer enkeltsortsvine på barbera, grignolino og ruché'en her.

Mørk rubinrød farve med en lillabrunlig sveskenuance og uklaret fremtoning. Utrolig karakteristisk og meget parfumeret næse med lysende hindbær og tranebær sammen med tørre kryddertoner af lakrids, kommen, kamille, jord og kridtstøv. Med luft samler duften sig til en mere mørk og seriøs næse, hvor søde kirsebær og figner kommer frem i frugten.
Smagen er kødfuld og heftig, saftig bærfrugt med en dyb sødme, høj syre, kantet karakter og så kraftige, kridtede tanniner. Mørk lakrids og hård mint a la Fishermans Friend på bagkanten, som er temmelig varm - alkoholen og kommenaromaerne giver nogle Rød Aalborg-associationer, som truer balancen. Men hele tiden er der den der meget karakteristiske aromatiske bær-parfume, som holder interessen fanget.

Den høje alkohol er en streg i bogen ved mig, men som Patrik fra Italienska Viner så rigtigt og flot formulerer det: 'Epitetet "balans" känns i stort sett oanvändbart, över den här ruchéen svävar nämligen en air av opulens, extravagans och nonchalans'. Det kan ikke siges bedre - hent en flaske hos Cibi e Vini på Torvegade og lad dig forføre af denne piemontetiske dandy!
90

2 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Man blir sugen, har några liggandes men det känns som att de tål förhållandevis lång lagring med den här intensiva aromkoncentrationen så det är nog ingen brådska.
Det här är helt klart den "bästa" ruchéen jag provat men också den mest extrema. Den oinvigde ska kanske börja med någon mainstream-ruché. Montalbera gör riktigt bra sådan, men jag vet inte om man hittar dem här uppe?

http://www.montalbera.it/eng/ruche.php

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Hej Patrik! Ja en virkelig heftig og seriøs udgave af druen - helt sikkert med masser af lagringspotentiale, ingen hast:)

Montalbera er vist ikke lige til at få fat på heroppe, men jeg smagte faktisk begge deres ruché'er på Barolo & Friends smagningen i foråret med et godt indtryk.

Bersano er en anden storproducent, men deres Ruché dCM er virkelig ren og med druens interessante karakteristika. Den kan fås i DK indimellem hos Føtex Food(!)

VH Niels