søndag den 2. september 2012

2008 Fattoria Le Pupille, Morellino di Scansano Riserva 'Poggio Valente'Elisabetta Gippettas Fattoria Le Pupille er en af foregangsproducenterne i Maremma i Morellino di Scansano, som blev DOCG med 2007-årgangen. Top-IGT'en Saffredi er en af toscanas moderne klassikere og husets basis-morellino holder høj standard. 2004'eren var en af de vine som vakte min interesse for sangiovese med sin rene frugt.
Enkeltmarksriservaen 'Poggio Valente' regnes blandt appellationens absolut bedste. Den er lavet på sangiovese ('morellino') med en smule alicante fra 12 hektar med stokke på 20 og 40 år i 280 meters højde. Vinificeres på stål og lagrer 15 måneder på 40% nye barriques.

Mørk rubinrød farve. Superintens næse med helt vild frugt - saftspændt og syrlig med dybe røde bær, appelsinskal, kraftig ruskind og bittersøde krydderier af vanilie, estragon, sødlige nødder, moskus og kanel. En helt forrygende og meget intens næse!
I munden går det let sødlige indtryk igen med kraftige kirsebær og overmodne skovjordbær. Selvom der er fuld tryk på aromaerne og frugtintensiteten er det alligevel en slank og syredrevet fornemmelse i munden, ingen bitter-fede fadtræk eller overkoncentration: En suverænt balanceret struktur som helt sikkert er hjulpet af en kølig årgang. Bløde tanniner lukker i finishen og efterlader sødlige bærtoner, lidt højkvalitetsvanilie, lakrids og let moskus. Rigtig flot intensitet og længde.

En stor sangiovese. Meget forførende og ikke moderne på en irriterende overgjort måde. Fadbehandlingen fremhæver aromarigdommen og frugten er indtagende og harmonisk. Alt er holdt i ave her og balancen er i forgrunden. Bravo! Et kup til aktuelle 130 v. 6 stk hos Supervin/Superbest.
92

4 kommentarer:

E och F sagde ...

intressant inlägg som vanligt, jag har dessvärre aldrig druckit Riservan, men många flaskor av den vanliga Morellinon har det blivit. Tycker den är utmärkt drick-sangiovese, lätt och bärig utan att bli för syltig!

keep up the good work!

Piu Rosso sagde ...

Hej E&F!
Tak - og i lige måde!

Moderne toscanere kan være herlige, men får mig sjældent helt op ad stolen. Her i 08 Poggio Valente er der dog noget specielt på færde - en meget karakteristisk og intens aromatik, som vi faldt for med det samme. Og så moderne føles den nu heller ikke trods de nye barriques.

Apropos toscaner - jeg så et billede af Pian dell'Orinos 08 rosso på din blog for nylig, hvordan var den? Jeg overvejer at anskaffe mig nogle eksemplarer.

VH Niels

E och F sagde ...

Hej Niels!

nej jag håller med, Modern-stylad Sangiovese är inte det bästa jag vet.. Men kul att detta levererade!

och angående Pian dell'Orino så måste jag erkänna att jag är väldigt svag för deras viner överlag och detta var inget undantag. Bra syror, rödfruktigt och jordgubbsgott, mycket lakrits och mineraler. drickvänligt som tusan!


Erik

Piu Rosso sagde ...

Tak for det, det lyder fristende! Jeg må teste PdO snarest:)
VH Niels