søndag den 15. januar 2012

Ved Stranden 10


Ved Stranden 10 på hjørnet af Ved Stranden og Boldhusgade er uden tvivl en af Københavns bedste vinbarer. Her serveres terroirdrevne vine, mange af dem 'naturlige' eller ihvertfald økologiske/biodynamiske fra flere af de interessante små niche-importører i byen. Vinene, stemningen og serveringen er helt i top her!
Vi fik oste og pergamentskåret charcuterie fra Frankrig, Italien, Østrig og Danmark, siden vidunderlig braiseret oksebov med pastinakgratin og til sidst klassisk (grov) æblekage. De fire vine var lækre og rene og blev præsenteret med vid og holdning - en sand fornøjelse:

2010 Pittnauer, St. Laurent Klassik
Pittnauer er en af dem som for alvor har sat st. laurent-druen på kortet som andet end dagligvin. Biodynamisk fra Burgenland i Østrig. De laver stor og seriøs st. laurent, her er det basisudgaven - en ung, frisk og umiskendelig østrigsk vin med rød frugt, creme fraiche og karakteristiske krydderurter i duften. God frugtintensitet i smagen, som er bærfrisk og læskende, men samtidig blød og med udmærket dybde. Ikke så lang og bedst i den forreste del af forløbet, men en rigtig god, kølig og meget ren madvin i umiskendelig kvalitet.

2009 Roucas Toumba, 'Les Grands Chemins' Vin de France
Grenache, carignan og syrah fra biodynamisk mark i Vacqueras. En mørk og kradsbørstig vin med duft af mørke bær, læder, sort peber, salmiaklakrids og kakao. Rustik og rå i munden med masser af læder og kakao sammen med den intense, mørke frugt. Godt med kantet kraft og masser af tanniner fra midt og ud i afslutningen. Jeg kan bedst lige Rhône, når den er upoleret og bondsk - og det er den her!

2009 Domaine Jean Michel Stephan, Côte Rotie
Fra 15-40-årige økologiske stokke med syrah og viogner (10%), udbytte på 30hl/ha, macération semi-carbonique og lagring i 2 år på store fade. Aftappet ufiltreret og uden svovl.
Rubinrød farve - mørktonet men ikke tæt, masser af fint bundfald. Skøn, ung næse med saft og spændstighed - et meget frisk-aromatisk, let syrahudtryk. Smukke kirsebær, stikkelsbær og røde æbler sammen med mineralske elementer af grus og røg. Duften er lidt tilbageholdende, men smagen er intens og superflot med høj, æbleagtig syre og tæt, rød frugt. Meget lang og intens vin, som er overraskende frisk og elegant med befriende 12,5% alkohol.

2007 Rita & Rudolf Trossen, Riesling Auslese Mosel Madonna
Fuldstændig vidunderlig rieslingnæse med en hel del begyndende petroleum og udstødning sammen med frugt af pære, mirabelle, honning og gule æbler. Man kan dufte til det her i dagevis uden at trætne, det er fantastisk. Smagen er stor og koncentreret med superfokuseret frugt med flot behersket sødme, en tæt mineralsk kerne og en helt utrolig syre som er perfekt pakket ind af sødmen og mineralerne. Wow!!

---
PS. Apropos naturlig vin: Læs dette flotte indlæg på bloggen Mad About Wine.

7 kommentarer:

Nanna Wang Carlsen sagde ...

Har aldrig hørt om stedet, men det lyder som et must for en vinentusiast, der har sat sig for at lære europæerne bedre at kende. Tak for tippet.
Nanna

Ingvar Johansson sagde ...

Det låter som ett givet stopp vid nästa besök i byn. Jean Michel Stephan har jag varit nyfiken på ett tag. Jag har någon flaska liggande som ska smakas å det snaraste. A Vinstouw säljer på tilbud just nu.

Piu Rosso sagde ...

Nanna - du må klart slå turen forbi Ved Stranden, ja! Superhyggeligt sted og selvom det næppe kan kaldes ucentralt her overfor Christiansborg, er der alligevel temmelig stille i det her område om aftenen, så det er ikke et sted man lige kommer forbi.
But beware: Acid Alert ;-)

Ingvar - det er et sted i din smag, det er jeg sikker på! Der er ikke noget vinkort på deres webside, og jeg har ikke noget helt overblik - men det er min fornemmelse at der er fuldtræffere på alle niveauer. Importørerne på de vine jeg smagte er Krone Vin, Österreich og Mansted Wine - og A Vinstouw importerer Stephan, som du skriver - flot tilbud på 07'eren. Superelegant syrah!

VH Niels

Anonym sagde ...

Hej Niels

Har du erfaring med andre vine og årgange fra Jean Michel Stephan?

Mvh
Jørgen

Piu Rosso sagde ...

Nej, det har jeg desværre ikke, Jørgen. Jeg har ikke stor erfaring med nord-rhône i det hele taget, men Stephans Cote Rotie vækker sandelig nysgerrigheden. Meget elegant og intens samtidig. Men den var ung og kommer til at folde sig ud over de næste mange år. A Vinstouws tilbud på 07'eren virker umiddelbart som lidt af et kup.
Man kan læse om domænet og vinene her:
http://www.vinergie.net/uk/domainejmstephan.html

MVH Niels

Henning sagde ...

Jeg hadde også en meget god opplevelse på Ved Stranden 10 i mai i fjor. Flott utvalg på glass, god enkel mat og meget bra service! Du vet du er på riktig sted når kjøkkensjefen på Noma sitter på bordet ved siden av:-)

Piu Rosso sagde ...

Du har ret, Henning - så er man nok ikke gået forkert:-)
VH Niels