fredag den 27. januar 2012

2009 Zanovello, Cabernet Veneto IGT


Franco Zanovellos Ca' Lustra har 15 hektar med vin i Colli Euganei, bakkerne lige sydvest for Padova i Veneto. Cabernet'en her består egentlig af 50% carménère, som er nært beslægtet med cabernetfamilien og som man troede var cabernet franc (en distinktion der generelt har hersket en del forvirring om i Italien, og carménère blev først fra 2007 officielt godkendt drue i Veneto). Den anden halvdel er cabernet sauvignon. 15 dages maceration og lagring i 2.-4. års tonneux i halvandet år.

Farven er dyb, mørk rubinrød med en purpur-tone. Fin duft med saftig solbærfrugt sammen med en del stilk / friske grene og strejf af peber og pebermynte.
Blød og saftig i smagen med læskende frugt af solbær og alvorligere toner af peber, flødekaramel og alkohol sammen med en lidt bitter, grenet tone hen mod finish. Intens og saftig forrest i munden, men en anelse svagere i frugt og syre på bagkanten, hvor også en lille alkoholvarme kigger frem. Med luft vokser en blød lakridstone frem og sødmen tager til. Medium længde på eftersmagen som har moderat solbær(saft), kvasede bittertoner og en lille smørret tone fra fadlagringen.

En rund og mellemfyldig vin uden skarpe kanter - en decideret pleaser, som er bredt anvendelig og både klarer de tunge pastaretter (fx. lasagne) og mere seriøse kødretter. 75,- hos Carlo Merolli.
86

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Det där med carménère och cabernet franc är en följetong i nordöstra Italien. Frågan är om odlarna alltid vet vad det är för druva de egentligen odlar. När jag besökte Dorigo berättade Girolamo Dorigo att 90% av den Cabernet Franc som odlas i Friuli i själva verket är carménère. Ingen verkar riktigt bry sig om att reda ut sakförhållandena. Och egentligen kan det väl kvitta...

Piu Rosso sagde ...

Interessant at høre, Ingvar! Og ja, egentlig er det vel ligegyldigt. Men gad vide om det også gælder andre steder, i Montalcino fx. kan det betyde en del..:-)
Vh Niels