onsdag den 4. januar 2012

Costa Olmo - Barbera d'Asti


Costa Olmo er et lille hus ejet og drevet af ægteparret Paola og Vittorio Limone, som etablerede det i 1990. De råder over 5 hektar i 280 meters højde i Vinchio lige syd for Asti og Alessandria. Alle druer høstes i hånden og begge barberaer ligger et-halvandet år på flaske inden de frigives.
Appellationen Barbera d'Asti er ophøjet til DOCG fra og med 2008-årgangen, derfor er 'lillesøsteren' La Madrina klassificeret som DOCG og Superioren som DOC, fordi den er fra 2006.

2008 Barbera d'Asti 'La Madrina'
La Madrina macererer 10 dage og modner 8 måneder på ståltank.
Mørk rubinrød farve. Indbydende og karakterfuld barberanæse med rødee surkirsebær, æbleskræl og græskar i frugten sammen med toner af råt kød og en spiritusnote af især Pastis og lidt cognac. En lækker og lidt vild næse, som lægger sig med luft til en mere almindelig og rolig barbera-duft i frisk-mineralsk stil med en fin tone af anisbolcher.
Elegant frugt i munden med sure kirsebær, anis og lidt sødligt-alkoholiske toner à la rom & cola. Frisk og mellemfyldig stil, men med masser af saft og gennemslagskraft. Meget druetypisk intensitet i syren og en stålmineralsk hård kerne inde bag frugten. Godt greb i finishen med den koncentrerede kombination af syre og lakridsrod som er så karakteristisk for barbera.
En nydelig og klassisk barbera som er perfekt til bordet med sin indtagende, friske frugt og gennemtrængende syrestruktur.
87

2006 Barbera d'Asti Superiore 'Costa Olmo'
Husets signaturvin som macererer 15 dage og lagrer først et år på ståltank og derefter på barriques i 16 måneder.
Sortrød farve. Vidunderlig fadkrydret duft med masser af sødmefuld frugt af solbær og sorte kirsebær sammen med kaffe, vanilie, kanel, marcipan og en let parfumering af appelsinskal og shampoo. Det er rigtig høj kvalitet det her - en intens og tændt barberanæse med flot dybde i en moderne, fadpræget stil.
Superintens frugt i munden - fyldig, men ikke tæt og tung: Blank og syrerig solbær og kirsebær med masser af saft og kraft. Fadet ledsager med de sødlige krydderier fra duften og en kaffe-/chokoladeagtig fornemmelse under frugten. Syren er tårnhøj, men er pakket ind i intens frugt og de sødligt cremede fadaromaer. Et lille dyk i intensitet på bagkanten, men ellers en flot, cremet finish og en god længde på eftersmagen som er drevet af den fuldmodne barberafrugt igen med lidt chokolade og kaffe fra fadet. Alkoholen (14%) kan være svær at skjule i barberavine, men her er den meget flot integreret.
En decideret lækker vin, som både er frisk, sødmefuld og kompleks. Minder i stil om La Spinetta's reference-Barbera d'Asti på det her niveau Ca' di Pian - Costa Olmo's udgave her er bare bedre. Med 169 kr. nærmer man sig et område med meget hård konkurrence, men denne superiore kan i den grad være med: Umiddelbart tiltrækkende og stor uden at være leflende eller for meget. Flot!
90

Costa Olmo er et dejligt nyt bekendtskab og deres to barberaer er af meget høj kvalitet i hver deres stilart. Begge er bedst på førstedagen, så man behøver ikke ilte. A Vinstouw importerer og sælger for hhv. 129 og 169 kr. 

3 kommentarer:

Nanna Wang Carlsen sagde ...

Den Barbera d'Asti lyder lige som noget for mig - måske er det der, jeg skal starte med at arbejde mig ind på italienerne :)

Nanna Wang Carlsen sagde ...

Altså Costa Olmo'en :D

Piu Rosso sagde ...

Ja, det ville være et godt sted at starte, Nanna!
Prøv også en Lagrein, hvis du skulle falde over den - tætpakket mørk frugt med utrolig friskhed samtidig, en virkelig charmerende drue. Dem smager jeg en del af for tiden og er meget glad for dem. Desværre er de ikke så udbredt i DK..
Forresten: Kender du Joe Heitz' kaliforniske Grignolino? En ærke-piemonteser i cali?:-) Fascinerende. Jeg har læst om den her:

http://acevola.blogspot.com/2012/02/master-of-grignolino.html

VH Niels