torsdag den 30. august 2012

Dolcetti: B. Mascarello, Sottimano & Baricchi


Dolcetto-druen er en personlig piemontefavorit - eminent madledsager og derfor en fremragende vin til alle ugens dage: Den klarer både den enkle pasta og de tunge kødretter med sin hårde struktur, friske syre og tætte frugt. Vi har i nogle dage været sammen med tre udgaver:

2008 Cascina Baricchi, Dolcetto d'Alba
Natale Simonettas sympatiske projekt indeholder en klassisk Langhe-serie og en serie med eksperimenter på bl.a. syrah og pinot. Med dolcettoen er vi i førstnævnte.
Rubinrød og ikke violetfarvet som dolcetto sædvanligvis er. Udviklet i næsen med læder og lakrids i front, likøragtig frugt af blommer, brændte figner og kirsebær sammen med toner af saltstænger og slukket bål. Lækker og dyb i duften, og minder faktisk en del om god Valpolicella med den sødlige, likøragtige frugt.
Også sødlig frugt i smagen, hvor en høj syre skaber god kontrast. Fyldig og heftig vin, brydsk og allerede tidligt i forløbet viser en kraftig alkohol sig, som dominerer afslutningen. Lakrids og læder kommer til i finishen og ud, men indtrykket er for sprittet til at være helt balanceret. Luft og nedkøling hjælper lidt, men det er og bliver duften som er det bedste her.
85

2009 Sottimano, Dolcetto d'Alba 'Bric del Salto'
Andrea Sottimanos dolcetto fra ialt 3,5 hektar på hans marker i Neive. Spontangæret med maceration i 9 dage og lagring et halvt år på stål, aftappet uden klaring eller filtrering.
Mørk rubinrød til violet farve og en god portion bundfald! Herlig duft af overraskende ung frugt: Sorte bær - blåbær, brombær - lakrids og brakvand, og med luft kommer lædertoner til.
Meget lagreinagtig i duften, men ikke smagen: Her er det den hårde dolcetto i fuldt flor, den karakteristisk kantede profil med saftig, mørk frugt og en stålagtig struktur med kraftige, mørke tanniner hen mod finish, bitter engelsk lakrids og (ligesom hos Baricchi) temmelig meget alkohol her i afslutningen.
En ung og viril dolcetto med en helt ungdommelig frugt og lidt strittende struktur - man skulle ikke umiddelbart tro at det er 2009. Lækkert!
87


2010 Bartolo Mascarello, Dolcetto d'Alba 'Monrobiolo-Rué'
Dolcetto fra ikonet Bartolo Mascarellos to marker Monrobiolo og Rué i Barolo kommune. Lagres et halvt år på botti. 
Tæt, mørk violet farve. Fremragende næse med en smuk tilbagelænet profil og en stilfærdig dybde. Intens kirsebær(likør) og solbær i frugten sammen med mørke bittertoner af sort læder, lakrids, estragon og en tydelig kommen-tone. Inderst er der en æterisk sødme af kirsebærsten, maling og lak. Skøn duft, som langsomt åbner for alle sine herligheder efterhånden som den luftes.
Men det er især i munden at den høje kvalitet manifesterer sig. Utrolig smuk frugt af sødlige sorte bær pakket ind i tætte tanniner og høj, intens syre. Fantastisk sammenvævet balance mellem elementerne. Finishen er sublim med perfekt sat tanninsammensnørring og så en lille puff af komplekse bæraromaer som vælter ud i munden - som en bærblære der sprænges. Den helt unikke kirsebærfrugt bliver hængende længe i mundhulen.
En enkel basisvin måske ja - men storheden er tilstede i hver en dråbe her. En overlegen dolcetto, måske den bedste jeg har smagt - giv den tid i karaflen/glasset! Perfekt match til stegt kyllingefilet (med fyld af salvie, ost, mandler og skinke) med blød polenta.
91


Købt hos hhv. Carlo Merolli, Atomwine og Mair-mair. Theis har nu overtaget Sottimano og Mascarello kan fåes i Danmark hos tvh.dk. Ingvar og Svensson har også smagt.
Ingen kommentarer: