fredag den 19. oktober 2012

2008 Bartolo Mascarello, Barbera d'Alba 'San Lorenzo'Den legendariske baroloproducent Bartolo Mascarello behøver ingen nærmere introduktion. Husets barbera fra San Lorenzo-marken i Barolo kaldes af både Italienska Viner og Billigt Vin for 'den måske bedste barbera jeg har drukket' - hvilket jeg vil kalde: den måske bedste anbefaling en barbera kan få.

Farven er mørk rubinrød. I duften er der frugt af sødlige, mørke kirsebær og brombærsyltetøj sammen med masser af røg og lakrids og lidt sødlige krydderier. Alkohol og den lange maceration kigger også frem i form af gummi, lim og acetone. Klassisk og meget druetypisk, men afdæmpet.
Så er der mere power i smagen. Koncentreret mørk bærfrugt af især kirsebær. Frugtdrevet og blød i profilen, men med den karakterisktisk høje barbera-syre. Den tætte frugt og den høje syre giver næsten en balsamicoagtig association. En intens vin i munden, som trods sin koncentration er uhyre velbalanceret, et studie i afmålt kraft. Forløbet er imponerende homogent og i finishen kommer en subtil lakrids til ligesom det lille røgede pift når væsken er sunket, som for mig er et slags trademark for barbera. I eftersmagen erindres frugten mere i retning af blomme og krydret likør og der kommer toner af bittermandel frem. Meget lang.

En klassisk barbera af høj klasse! Jeg er ikke helt så overvældet som jeg var af dolcettoen fra samme hus, som jeg syntes havde en utrolig dybde i duften og et mere elegant udtryk i frugten. Men godt er det! €19 hos Mair-mair.it
89

2 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Men så är du väl också mer utav en dolcetto-kind-of-guy, Niels? ;) Jag tror också att du dricker den svala 08:an ett par år för ung. Men visst är det gott - as good as it gets!

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Haha, ja det har du nok ret i Patrik:) Og ja, den fornemmes klart ung - en meget langlivet vin, som jeg er sikker på også folder sig mere ud i duften henad vejen. Ville gerne smage 06'eren! Specielt sval virker 8'eren her nu egentlig ikke, med den fuldmodne mørke frugt, sødlige krydderier og også en lille varme fra de 14%.
VH Niels