torsdag den 15. august 2013

2009 Erste & Neue, Alto Adige Lagrein Riserva ‘Puntay’Puntay er Erste & Neue’s topserie og lagreinen her vokser på den stejle Putzmauer-mark i Kaltern og lagrer først nogle måneder på barriques, derefter på botti.

Mørk og tæt violet farve, faktisk næsten sort. Mørk og åben duft med frugt af brombær, solbær og æblegrød. ‘Tørre’ toner af pap og hø er med og diskrete fadnoter af kaffe og rågummi. Med frugt kommer kemisk-søde toner frem af bærlikør og lak.
Meget tæt og koncentreret i smagen. Lagreins høje syre tager fat helt fra start og frisker op i den mørke frugt af brombærkompot og balsamico. I finishen kommer engelsk lakrids og letbitre fadtanniner og ud i eftersmagen lidt smørnoter også fra fadet. Fornemmes lidt kort, den høje koncentration taget i betragtning.

En flot og seriøs lagrein, som er heldigvis reddes af den friske syre. Jeg har tidligere tænkt at lagrein ikke er bedst som top-vin, men brillerer på basis- og mellemniveau, og sådan har jeg det stadig. Lagrein er en meget ekstraktrig druesort og derfor bliver det let for meget, især i en varm årgang som 2009. Men Puntay bliver lige på den rigtige side af grænsen og er en lækker, anbefalelsesværdig vin. Spis bøf til;)
89

2 kommentarer:

Finare Vinare sagde ...

Instämmer helt om att lagrein ska hållas fri från alltför bombastiska ambitioner. Då blir det bara tjockflytande eksoppa och det vill man inte ha!

Hoppas fortfarande på att Carlo ska ta in den goda lagrein från Brunnenhof Mazzon, men det verkar inte hända...

Piu Rosso sagde ...

Hej FV - ja den husker jeg godt fra jeres beskrivelse! Det må vi stadig håbe, han gør - Carlo mangler en god lagrein i sortimentet.

Manincors Lagrein Rubatsch er et vellykket eksempel på en ambitiøs lagrein, men det er fordi 'seriøsiteten' består i nogle andre ting - biodynamik, spontangæring i åbne fade mm. Der handler det ikke om koncentration og fad, men om aromarigdom. Meget anbefalelsesværdig!

VH Niels