onsdag den 7. august 2013

2011 Peter Jakob Kühn, Riesling 300m NN ‘Rutz Rebel’


Peter Jakob Kühn producerer biodynamisk i det østlige Rheingau og har lavet denne eksperimental-aftapning sammen med Billy Wagner fra vinbaren Rutz i Berlin, som er det eneste sted man kan smage den. Den vokser højt (300 m - det er højt i Rheingau) og spontangærer i amfora med (kort) skalkontakt og lang tids lagring på gærresterne. Ingen tilsætninger udover en minimal svovling.
Mørk gylden farve. Sky og ung i næsen, men der vokser fine aromaer frem af voks, ler, kamille og lakridsrod sammen med lette stenmineraler og frugt af hvide ferskner.
I smagen er der fuld drøn på - wow, sikke en vin! Typisk rheingausk kombo af oppulens og stringens, fremragende koncentration og en syre som virkelig tager ved rundt om i munden og ikke slipper sit tag. Smuk frugt af gule frugter og næsten lidt hindbær. Salt- og stenmineraler støtter godt op og så er der en vidunderlig finish med et virkelig levende spil af krydrede tørre abrikoser, mørkegrøn salat, ferskensten og en lille smørtone. Smukt og meget, meget langt.

Kommer man forbi Rutz på Chausseestraße, så gå ind forbi og smag eller køb denne perle. Også andre vinmagere laver specielle natur-eksperimenter til Rutz - læs mere (på tysk) hos de gode drunkenmondays.

2 kommentarer:

Vinosapien sagde ...

vilket härligt sammanträffande.
åker till berlin nästa vecka och det här tipset tackar vi för!

något annat i berlin vi absolut inte sak missa?

Piu Rosso sagde ...

Njah - omkring Kollwitzplatz ligger to herlige vinbutikker Weinladen Schmidt og Les Rouges du Midi og så tales der meget om en vinbar i Neukölln som hedder Vin Aqua Vin, men om det er for stedet eller vinen ved jeg ikke endnu - skriver igen hvis jeg kommer derned;) Nicht nur Riesling på Marheiniken Platz er også en skøn vinhandel /-bar. Vini Culture i Charlottenburg har også gode ting.
God tur! - VH Niels