lørdag den 13. marts 2010

Vini d'Italia i Tivoli, København 2010

Vini d'Italia er en årlig vinmesse for italiensk vin arrangeret af importørerne Domaine Brandis og Langhe Vini. Mange af udstillerne har et katalog af virkelig høj klasse, så man får her et flot overblik over hvad der findes af italiensk topvin hos de danske importører. De gange jeg har besøgt Vini d'Italia har stemningen været rigtig god. Der er ok med plads og dejligt humør, engagement og seriøsitet hos de fleste af udstillerne og de af producenterne som er kommet herop. Særligt skønt er det at der er så mange fine delikatesser som jo i den grad klæder vinene, i år var Restaurant Fabios stand et decideret scoop.
Jeg havde ikke så meget tid på messen i år, men herunder er et par mikronoter på nogen af de mest bemærkelsesværdige ting:
 


Ettore Germano
Germanos Cerretta 04 var en af sidste års bedste vine. Også i år var Germanos Baroli blandt de største. 06'eren var svær at vurdere nu og 03 Prapo havde været åben i mere end et døgn og var måske blevet lidt træt. 05 Prapo imponerede derimod med masser af skov i næsen, stor fylde, åben nebbiolofrugt og skøn anis i eftersmagen. Den klare og meget fine anistone var ikke så nærværende i 05 Cerrrettaen som ikke virkede helt så åben og kompleks her på dagen. Men begge vine er i top, barsk stil og flot fokus i smagen. Germano har været heldig med sine 05'ere, ser det ud til.
 


Castello di Neive
2004 Barbaresco Santo Stefano Riserva. Den her vin er helt fabelagtig, vi er helt oppe på 93+ eller deromkring. Kæmpestort potentiale og alligevel en stor, stor nydelse nu på dagen. Klokkeren nebbiolo i næse og mund, lækre undertoner af trøffel, skovbund, svampe, træ og lakrids m.m. Flot!
2006 Barbaresco Santo Stefano er også en udmærket vin, en anelse tynd og endimensionel fremtoning. Overfor 04'eren mærkes de to år tydeligt, men ellers virker den faktisk overraskende klar og moden - især set i forhold til nogle af 05-baroloerne.
 


Roagna
2004 Barbera d'Alba. Lige frigivet - 5 år på botti! Fantastisk blød og rund med flot barberafrugt - intens, bred syre og lang, lang frugtig finale.
2008 Dolcetto d'Alba. En stor og seriøs dolcetto med masser af potentiale. 30 dages maceration på åbne træfade! Kraftig og intens, sort bærfrugt i næse og mund, meget fin lakrids og med fast karakter. Frisk og alligevel umiskendeligt stor. Der er ret tydelige fadnoter, men ingen information om lagring (udskænkeren fra Atomwine sagde dog at den har været kort forbi nye fade).
2005 Barolo Vigna Rionda. Fuldstændig lukket! Det er umuligt at sige noget rigtigt om den nu. Flasken var lige åbnet og den er bare alt, alt for ung. Virker lidt kedelig og frugtløs - men elegancen er der underneden, det bliver sikkert meget bedre med luft og tid.
 


Le Macchiole
var repræsenteret med deres basis-blend Bolgheri Rosso og enkeltsortsvinen Paleo (Cabernet Franc). Der er stor prisforskel på de to, som jeg ikke synes blev helt retfærdiggjort her umiddelbart. Begge vine er fremragende, Paleo (2006) dog med et lille forspring; blød og rund, stor bærfylde og meget fine tanniner som samler den bredde bærfrugt godt inden en ret fantastisk eftersmag, som er virkelig lang. Rossoen (2008) har fin sødme, karamel og anis sammen med fin, blød solbær. Stor fylde og god til prisen (119 kr), kan med fordel samles med et års tid eller to+ i kælderen.
 

2007 Fonterutoli Chianti Classico
Overraskelse. Flot frugt med stor bredde og koncentration og fantastisk balance mellem frugt, syre, fadtoner og tanniner. 


2006 Sottimano Barbaresco Pajoré
En stor overraskelse. Jeg havde forventet overdøvende ristet fad, men denne barbaresco er virkelig harmonisk og karakterfuld. Skovnoterne forstørres fremragende af fadbehandlingen - trøffel, svampe, våd skovbund og moskus. Både farve og duft virker betydeligt mere moden end man skulle forvente. Imunden mærker man mere til ungdommen - men en skøn vin, kompleks og kraftfuld.
 


2006 Felsina Chianti Classico Riserva Rancia
En vin jeg havde set meget frem til, men som skuffede ret fælt på dagen. Virkede benet og ordinær og faktisk ikke på højde med fx. Fonterutolis CC. Det er helt klart muligt at den skal have tid og i det hele taget har nogle vine det selvfølgelig sværere end andre med messernes overfladiskhed, hvilket ikke er ensbetydende med at de ikke kan være absolut fremragende i rette miljø!

2004 Principiano Barolo Boscareto
Flot rødbrun farve. Utrolig køn og harmonisk næse med modne kirsebær, blomme, anis, karamel, krydderurter og svampe. Sødlig forrest på tungen, syren virker en anelse tilbagetrukket, men tanninerne er gode og kraftfulde. En skøn Barolo med fin balance i fadhåndteringen.

Ingen kommentarer: