søndag den 22. januar 2012

2009 Comm. B. G. Burlotto, Langhe Bianco 'Dives'

Det klassiske Barolo-hus Burlotto producerer to hvide vine, begge på ren sauvignon blanc fra marker i Verduno: 'Viridis' vinificeres på stål og modner der et halvt år og 'Dives', som har lavere udbytte og gærer på tonneaux (500 l), hvor den også lagrer på gærresterne (sur lie) i 10 måneder.

Dyb gyldengul farve med letgrønne træk. Fantastisk næse med masser af ristede valnødder, dieselolie og græs sammen med tæt frugt af pære, ananas og andre tropefrugtnuancer.
Næsten fysisk i munden med koncentreret, saftig frugt, høj hård syre og bittertoner a la nøddehinder, kommen og knuste sten. Den parfumerede frugt går igennem her, men der er helt skarpt fokus og samling på alle elementer. Selv alkoholen (14%) er helt under kontrol - kigger frem i finishen i form af en lille, varm glycerolsk sødme sammen med intensiv frugtkadence og toner af lakridsrod. Lang, lang eftersmag med pære, ananas og den stenede mineralitet og med en syre som spiller med hele vejen ud.

Det er en kraftig og fyldig hvidvin i uhyre flot balance med et fast greb og stramt fokus, som får den til at virke elegant. Nødde- og kemitonerne fra lagringen klæder den ligefremme frugt enormt godt og er helt støbt ind i helheden. Masser af dybde og intensitet - et perfekt match til fed fisk, som fx. aftenens stegte vildlaks. 109 kr. hos Atomwine.
90

9 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Jag vill minnas att Andersuw skrev om detta vin när han gästbloggade hos Italienska Viner. Det lät intressant då och ditt inlägg förstärker min nyfikenhet. Utifrån din beskrivning låter det som att vinet skulle kunna få en intressant utveckling med lagring.

Svenssonsmakaren sagde ...

Härlig läsning, har "bara" provat Burlottos LN 2006 och den gav inte mersmak. Denna flaska verkar dock vara av en annan kaliber, får helt sonika följa med i nästa beställning.

Piu Rosso sagde ...

Ingvar - du har helt ret mht lagring, jeg tænkte nøjagtig det samme, især da jeg læste din post om den lækre 06-Soave: Jeg ville have ønsket at smage Dives tre år ældre..

David - jeg kunne ikke forestille mig at du vil blive skuffet, frugten og strukturen minder lidt om Roagnas 09 LB i stilen, men Dives er et nyk bedre og mere kompleks med præget af sur lie / fad. Og spændende med sauvignon i piemontesisk fortolkning!

VH Niels

Italienska viner sagde ...

Det här låter som ett must-try. Nu verkar det ju dessutom som att det ska gå att handla från Atomwine för oss på andra sidan sundet igen?

http://www.atomwine.dk/default.asp?lang=se

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Jeg tror du vil synes om den, Patrik! Det er vel egentlig temmelig radikalt for en (klassisk) piemonteproducent med så alsidig en rød linie, at de kun producerer hvid på sauvignon. Har du smagt andre gode sauvignon'er fra Piemonte/Italien?
VH Niels

Italienska viner sagde ...

Min enda piemontesiska erfarenhet av SB är Parussos fullständigt sönderekade version. Jag överlåter med varm hand åt Friuli och Alto Adige att ta hand om den här druvan, där görs ju faktiskt en hel del stordåd med den.

/Patrik

Ingvar Johansson sagde ...

SB är ju faktiskt en druva där jag kan uppskatta fatlagring, så länge det görs med ett visst mått av finess. Det låter ju onekligen som att Burlottos variant faller inom den ramen.

Anonym sagde ...

Hej!

Jeg er lige ved at løbe lidt rundt på din blog. Den er virkeligt spændende!

Har du smagt "Viridis"? Jeg købte en af hver for et stykke tid siden, men gemmer "Dives" til en bestemt middag. Hvis du har, hvordan bedømmer du den så i forhold til dens storesøster? Jeg var stærkt positivt overrasket over "Viridis", så jeg glæder mig som et lille barn til at smage "Dives"!

Mvh. Asger

Piu Rosso sagde ...

Hej Asger!

det kan jeg godt forstå du gør, Dives er virkelig en skøn hvidvin! Og den lagrer rigtig godt tror jeg, så du behøver ikke skynde dig:-) Jeg har desværre ikke smagt Viridis, så jeg kan ikke sammenligne. Men fadlagringen giver nok et præg i Dives, som den anden ikke har - uden at det overhovedet fornemmes i front. Man tænker mere 'sur lie', synes jeg.

God fornøjelse!
Niels