tirsdag den 24. april 2012

Barolo & Friends 2012


Strada del Barolo og I Vini del Piemonte arrangerede igen i år smagning af de seneste årgange af vine fra Langhe og omegn. Det foregik ligesom som sidste år i børssalens smukke rammer. Her blev en lang række mindre / mindre kendte producenter samlet, og det er en rigtig god mulighed for at få et overblik, tale med de mange interessante producenter og måske lokalisere nogle hidden gems. Under alle omstændigheder en sympatisk og velgennemført event med masser af skøn vin, passionerede mennesker og ikke mindst: God ost! Her er lidt noter på vine fra et par af de producenter der i mine øjne stod ud og som virkelig var positive nye bekendtskaber:


Cascina Bruciata


Cascina Bruciata var en stor, positiv overraskelse med seriøse og velstrukturerede Barbaresco'er af høj kvalitet. Huset er på 7 ha som ligger på og omkring Rio Sordo-marken syd for Barbaresco by.
2010 Langhe Nebbiolo er en virkelig charmer med frisk og virkelig levende parfume, den obligatoriske høje syre og ranke røde frugt med lidt sødme strømmende underneden. Lagrer kun på stål, men der er et snert af spøgelsesfad i finishen. 2008 Barbaresco er sky og lidt lukket i næsen, men ganske flot i munden, især med en imponerende finish med intensitet i alle elementer og resolutte, unge tanniner. Syren er tårnhøj. 2007 Barbaresco Rio Sordo er anderledes vidåben i næsen, ligefrem og intens med sødme og blommefrugt. Rund i frugten og et ægte barn af en lun årgang. Rio Sordo lagrer 2 år på brugte barriques. 2006 Rio Sordo Riserva er intet mindre end fantastisk, en vildt forførende og meget personlig næse med grøn the, jasminblomster, søde krydderier og ristet hasselnød - næsten over i Nutella. Der er en super balance her mellem sødme, bittertoner, floralitet og syre. Imponerende finish og meget lang - velplacerede, kraftige tanniner.


Mauro Molino


Mauro Molino er et lille familiehus i La Morra, hvor Mauro selv både står for mark- og kælderarbejde. 6 af de 10 hektar er beplantet med nebbiolo. 
2008 Barolo er en flot og klassisk normale med slanke, friske kirsebær, sødlakrids, røg og stenfrugt i næsen. Fersk og ligefrem i munden med flotte, kridtede tanniner hele vejen gennem forløbet og bittersyrlig ferskensten. Meget ung, men frisk. 2008 Barolo Gallinotto har en fin, æterisk parfume omend med en del sprit. Tanninerne er mindre end normalen og bitter alkohol dominerer finishen. 2008 Barolo Gancia er anderledes indsmigrende med sødlig næse af kagedej, nødder og sammen med frugten af jordbær og blomme. Fint spændt bue i munden med en (relativt!) let og feminin afslutning. 2008 Barolo Conca har et ekstra gear og fremstår mørkere og voldsommere. En hård næse med dækgummi, asfalt, timian og syrlig frugt af blodappelsin og kirsebær og fadtoner af lys chokolade og kanel. Tanninerne er kæmpestore i munden og den her kommer til at udvikle sig fantastisk. En stor vin! Gancia lagrer 50/50 på nye og brugte barriques og Conca på 70% nye, men de er ikke hårdt ristede og vinene virker slet ikke overdrevet fadprægede, selvom en gennemgående sødme stammer derfra.


Podere Ruggeri Corsini

Ruggeri Corsini er et lille hus i Monforte d'Alba, som producerer 6000 flasker årligt. 2010 Langhe Nebbiolo er en seriøs LN med 18 måneder på botti. En virkelig skøn og åben næse med røde bær, røde blomster og masser af lakrids. Uhyre saftig og velbalanceret i munden. En skøn vin som minder mig om Produttoris Barbaresco, måske med en lidt rundere frugtprofil. 2008 Barolo San Pietro lagrer i botti og er husets basisbarolo. Megaklassisk nebbiolo i rund og delikat fortolkning. Lakrids, slanke kirsebær og læder og en elegant, let afslutning. Rigeligt med bittertoner ud i eftersmagen, men en klassisk og garanteret madvenlig Barolo. Barolo Bussia Corsini dyrkes i 450 meters højde og lagrer på en blanding af barriques og botti, og her smagte vi den i tre årgange 2006, 2007 og 2008. Tre virkelig flotte vine på hver deres måde, her ser man virkelig de tre årganges forskelligheder som de kommer til udtryk på denne ene hektar. 2008 er frisk, elegant og ligefrem med kirsebær, rabarber og røde æbler. 2007 har derimod en sødmefuld fremtoning med søde jordbær og daldler i frugten. Men også virkelig balanceret med god syre- og tanninstruktur til at give modstand. 2006'eren er overraskende nok den mest friske af dem alle, vildt spændstig næse - ung og æterisk med vidunderlig dybde og typicitet. Tårnhøj syre, intenst greb i finishen og meget lang eftersmag - en Barolo som allerede har fundet sig selv, men som har masser af sprælsk ungdom. Endnu et eksempel på en 06'er i topform!

Også fremragende Gavi fra Castellari Bergaglio, især 2009 Gavi di Gavi Rovereto-VignaVecchia, som sammen med den typiske pærefrugt havde en flot udfoldet kompleksitet af pinjekerner, voks, friskt træ, mv. Castellari Bergaglio producerer kun Gavi i ikke mindre end seks aftapninger fra 10 hektar i 300 meters højde. Man bliver virkelig nysgerrig på Gavi i hænderne på en topproducent som denne, desværre importeres Castellari Bergaglio ikke til DK.
Cascina Bruciata importeres af KB Vin, Podere Ruggeri Corsini af Skovgaard Vine og Veras Vine og Mauro Molino af Gerbola Vin.

2 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Sköna rapporter Niels! Skönt med en korrespondent som håller ställningarna. Ska du till The Etna-eruption i Christianshavn också?

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Patrik! Barolo-smagninger er gode, men en sørgelig erstatning for The Scanian Convention, Gout var så betænksom at invitere mig med (som en slags scanian by heart velsagtens:-)), men jeg havde lige forladt østdanmark dagen før. Håber der kommer en ny anledning, det lød som lidt af en dag!
Nej, jeg kan desværre heller ikke komme til Etna-smagningen, jeg er optaget af arbejde i Aarhus den weekend.

bedste hilsner,
Niels