lørdag den 21. april 2012

Barolo Stars @ Brandis

Domaine Brandis har et stærkt og imponerende italiensk sortiment. Få producenter, men hvilke! På årets vinfestival mødes giganter, ikke mindst i det suveræne piemonte-portefølje:

Aldo Conterno

2008 Nebbiolo Il Favot
Sammen med Barbera Conca Tre Pile er Il Favot blandt de moderne vine hos Aldo Conterno med kort maceration og lagring på nye barriques. 08'eren har en fin nebbiolonæse med birketræ, asfalt, nødder og farin. Frugten er frisk i munden, men måske en anelse enkel og lidt dump i syren. En meget rund og tilgængelig vin, ligesom Conca Tre Pile.

2007 Barolo
Parfumeret nebba-næse med marcipan, lak og frugt af daler og friske blommer. Smagen er meget blød forrest med lav syre og forløbet er flot henover ganen med en fin, sødlig fininsh med blomme, jordbær og jolly-cola. Rigtige flotte og helt velplacerede tanniner.

2005 Barolo Collonello
Meget smuk og elegant lakrids i næsen sammen med let sødme, nyplukkede jordbær og brakvand. Blød gennemsigtig frugt i smagen og tæt sødlig lakrids i finishen. Tanninerne sætter ind meget sent, men runder fint af.

2005 Barolo Cicala
Oj, et stort trin op i power! Meget mere intens i næsen og med en flot, syngende nebbioloparfume. Jordbærgrød, sødlakrids og spearmint. Meget kraftig struktur med spændstig frugt og store, lækre tanniner som sætter ind hvor de skal.

2005 Barolo Romirasco
Smuk, tæt næse med utroligt fokus og præcision. Sort gummi, lakrids og læder svøber sig omkring den tændte bærfrugt, som kildrer i næsen. Fantastisk i munden med stor balance: Koncentreret og smooth på samme tid. Kæmpetanniner sætter ind på det helt rigtige tidspunkt i afslutningen. Det her er en superflot komponeret vin, en vin til fremtiden og en klar reference hvad angår forløb og balance.


Luciano Sandrone

2008 Barolo Le Vigne
Le Vigne blandes fra 4 marker og lagrer to år på tonneaux. En spændt og syrlig næse, som også har sødme med ristede nødder, lys chokolade og syltede blommer. Høj syre i munden og en meget hård stilket, kommenagtig bitterhed hen mod finish. Virker ikke helt afrundet endnu, ville gerne prøve fx. en 05'er op mod denne.

2008 Barolo Cannubi Boschis
Lidt lukket og alvorlig i næsen på nuværende, men det er også fra en helt nyåbnet flaske. Hurtigt kommer en sødlig-mørk duft frem med sød lakrids, akaciehonning, valnødder, karamel og asfalt. Hård struktur med sød frugt i front og en temmelig alkoholpræget finish. Men meget, meget lang!

Flotte vine fra Sandrone og det er svært at vurdere dem så unge - de har efter min mening på nuværende ikke fx. Conternos balance.
Giovanni Corino
Alle Corinos 08'ere har alarmerende 15% alkohol, hvilket også har overrasket dem selv, da årgangen ikke er varm overhovedet. Med undtagelse af normalen er det dog ikke alkoholmærkede vine, og integrationen af barriques og alkohol er temmelig overbevisende her, selvom man på papiret kunne frygte det modsatte.

2008 Barolo Giachini
superintens frugt i næsen hermed nøddeagtig sødme i de flotte kirsebær. Syren er høj og frugten er tæt. God, intensitet i finishen, som er frugtig og har saft og kraft. En saftig og mørk Barolo.

2008 Barolo Arborina
Eneste forskel i forhold til Giachini er jordbundsforhold, her er der mere sand. Meget floral næse og næsten lidt vulgær i sin parfume med hindbær, lavendel og fyldte chokolader - men virkelig intens. Lettere i strukturen end Giachini, men samme saftige stil.

2007 Barolo Vecchie Vigne
Selektion fra Giachini og Arborina, lagrer på 80% nye barriques. Kemisk frugtig næse med masser af lak og klokkeklare kirsebær og fadtoner af kaffe, stegt kød og chokolade. Stor struktur, hvor man også fornemmer den varme årgang, finishen er bitterfrugtig med superlang eftersmag. Frugten sluger fadet her uden problemer og det er en imponerende Barolo.


Ferdinando Principiano

"If I don't experiment, I'm not happy". Ferdinando Principiano er i den grad en mand efter mit hjerte og hoved, en passioneret vinmager, som lever for kvalitet og fornyelse og hele tiden skubber sine egne grænser for kvalitet og metode. Ved at tale med Ferdinando får man et indblik i et beundringsværdigt velovervejet og præcist blik på druer og terroir og hvad der skal til for at bringe det bedste frem i materialet.

2007 Barolo Serralunga
Smuk, åben og ligefrem næse: Kirsebær, hindbær og brombær. Saftig og rund i munden med masser af frugt. Virker lidt svag i finishen med fraværende tanniner og lidt nøgne bittertoner. Men et rigtig godt eksempel på en drikbar og madvenlig Barolo, næsten i Langhe Nebbiolo-stil - stadig med god dybde.

2008 Barolo Ravera
Frisk og meget elegant i duften, superfine bær og lyst ruskind. Klassisk og feminin med en slankere profil end serralunga, men kraftigere tanninstruktur og lidt mere kant i den svale frugt. Kommer til at udvikle sig rigtig flot, tror jeg.

2006 Barolo Boscareto
Udbytte på 20 hl/ha, en måneds maceration med capello sommerso og minimal svovl ved aftapningen. Lagrer ligesom de andre på store fade. En vidunderlig næse med en utrolig dybde og elegance i den æteriske sødme - rabarber, anis, marcipan og lim. Kæmpestruktur i munden med høj syre og fantastiske tanniner. 06'eren virker enormt helstøbt!


Brovia

2008 Barolo Rocche
Ren, klassisk nebbiolo med lakrids, læder, friske hasselnødder og friske jordbær. Super balance og flot forløb med både friskhed og æterisk seriøsitet. Små tanniner, som allerede virker velintegrerede.

2008 Barolo Villero
Rocche og Villero ligger meget tæt på hinanden, men Rocche har mere sand i undergrunden og er derfor som udgangspunkt en anelse lettere. Det mærker man tydeligt her, hvor Villero er lidt mørkere og har en tungere struktur med rigtigt kraftige tanniner. Men stadig meget rund i frugten og et balanceret indtryk. Flot!

2008 Barolo Ca'Mia
Friske bær i næsen, meget æterisk parfume. Dufter mere letbenet og aromatisk, men er til den bitre side i munden og ikke helt så balanceret som Villero og Rocche på nuværende.

2006 Barolo Villero
Åh, hvor er det skønt - gennemklassisk barolonæse med stenfrugt, læder, røg, utrolig fine røde bær og en underliggende æterisk sødme. Fyldig og struktureret i munden, perfekte tanniner og en kæmpe nydelse allerede nu. Virker helstøbt på samme måde som Principianos Boscareto, 06'erne er måske inde i en god periode

2006 Barolo Garblèt Sue
Kemisk næse med lak, lim, stilke og masser af bittertoner. Maling og lakrids i munden og meget voldsomme tanniner. Imponerende Barolo i en lidt særegen stil, som stadig har brug for tid i kælderen

En fantastisk smagning med al den tid man kunne drømme om til at tale med de deltagende producenter. Stemningen var i top og rammerne på Borups Højskole er perfekte - en gennemført fornøjelse!
De største oplevelser i dag havde ikke overraskende et par år på flasken og var fra de klassisk orienterede producenter: 05 Conterno Romirasco, 06 Principiano Boscareto og 06 Brovia Villero.

6 kommentarer:

Flemming sagde ...

Tak for de spænende noter,da Barolo er begyndt at fange min interesse.
Flemming

Piu Rosso sagde ...

Hej Flemming, velbekomme! Det forstår jeg godt, barolo/nebbiolo er virkelig noget helt specielt! Og Brandis er en god kilde i alle prisklasser, helt fra Principianos lette Serralunga, som somme tider er på tilbud til 150,- og til Aldo Conternos Romirasco til 1100,-…
VH Niels

Flemming sagde ...

Hej Niels.

Mange tak for hint'et med Brandis, min interesse blev vakt da jeg i December smagte en flaske
2004 Roagna, Barolo
La Rocca e la Pira
som var ganske imponerende syntes jeg især til prisen.
I aftes smagte jeg så Roagna's Barolo Vigna Riconda 2006,men den var i mine øjne ikke på niveau med La Rocca.
VH. Flemming

Piu Rosso sagde ...

Jeg har selv smagt 05 Vigna Rionda og var dengang temmelig skuffet - lukket og blodfattig. 06 bør på papiret være bedre og det kan sagtens være at de her meget traditionelle vine folder sig ud efter nogle/mange år i flasken.
Spændende med 04 La Rocca e la Pira!
VH Niels

Piu Rosso sagde ...

Flemming, hvis du kan lide Roagnas traditionelle stil, vil du af ovennævnte helt sikkert også synes om Brovia, som har den der klassiske elegante stil + indbygget power og kompleksitet. Især Villero-vinene synes jeg var imponerende.
/Niels

Flemming sagde ...

Hej Niels

Mange tak for dine forslag, som jeg helt sikkert vil prøve af på et tidspunkt.
Med hensyn til Vigna Rionda 2006 , så er der jo naturligvis også en mulighed for at den flaske jeg havde var lidt off, i forhold til standard.
Vigna Rionda trak jeg op kl.16 lod den blive i flasken og tog så første glas hen ad kl.18 , den udviklede sig hen over aftenen. Men da sidste glas var drukket Kl.21 ja så er det svært at spå om den ville have udviklet sig yderligere ved eks. at gemme noget til om søndagen :-)
VH Flemming