torsdag den 16. august 2012

2009 Künstler, Rheingau Spätburgunder Tradition2009 er en lovprist årgang for spätburgunder i Rheingau og Künstler er Hochheims mest berømte producent. Efter Kesselers sublime spätburgundere er det spændende at smage fra den modsatte ende af Rheingau, den lille enklave helt mod øst ved Hochheim, hvor Mainfloden løber til Rhinen.

'Tradition' er Künstlers basis-spätburgunder, som lagrer knapt et år på store, gamle fade. Farven er helt lys og transparent rubin-/tomatrød. Duften åbner med en supertypisk pinot-frugt med masser af hindbær, tranebær, appelsinskal, mint og lidt maling/lak-kemi. Også en blød lædertone som ændrer sig til ristet brød eller pinjekerner med luft. Det her er klart en anden stil end Kesselers lidt mørkere pinot. Syrlig og slank.
Smagen er spids og syrlig forrest, men så åbner den op og tilføjer lidt fylde i frugten og en blød sødme på bagkanten. Vidunderlig frugt med masser af liv, kraft og syre, næsten limeagtig i syrligheden. Finishen er intens med toner af pinjekerner og lakrids. Alkoholen og en lille sødme sødmen giver lidt likør/trifli-vibes i eftersmagen, men det fortager sig med luft.

En fremragende basispinot, som minder mig lidt om Nals Margreids Mazzon i stilen: Lys, æterisk og alligevel med kompleksitet og finesse. De 14% er på grænsen her i så slank en vin, men det går lige, især hvis den ikke er for varm og er sammen med mad naturligvis.
Dag to er duften domineret af lakrids og lidt chokolade med sprøde mineraler og livlig syre i munden. Og selv efter endnu et par dage en sand fornøjelse at snuse til og drikke. En flaske jeg nød alene over flere aftener og jeg så frem til hver eneste mundfuld og snus. Det er faktisk sjældent, ikke kun når det gælder basisvine. €17 hos Weinladen Schmidt.
89


3 kommentarer:

Lessrof sagde ...

Finns i svenska systembolagets beställningssortiment sedan ett år tillbaka för 149kr. Dessutom verkar det snart släppas i systembolagets exklusiva lansering den 1/10. Samma årgång, samma pris. Total förvirring. Det är nog lättare att vara dansk ibland...

Piu Rosso sagde ...

Hej Lessrof! I dette tilfælde faktisk ikke, da Künstlers røde mig bekendt slet ikke importeres til DK:-) Og 149skr er en god pris. Uh, og storebroderen Reichestal i lagret 1999-udgave til 199skr - interessant..!

VH Niels

Lessrof sagde ...

Se där! Det borde vara ett riktigt bra pris inte minst om man räknar in alla år av lagring man får på köpet. Flera flaskor finns i Malmö dessutom om du har vägarna förbi.

mvh