fredag den 3. august 2012

RheinWau #1: Besøg hos Weingut Robert Weil

Robert Weil er en af Rheingaus topproducenter, både målt på volumen og kvalitet. Huset ligger i udkanten af den lille by Kiedrich små 10 km fra Rüdesheim og råder over ialt 85 hektar marker med perfekt eksponering og jordbund og et gennemsnitligt høstudbytte på 50 hl/ha. I modsætning til Rüdesheims marker ligger Kiedrich godt en kilometer inde i landet i 2-300 meters højde. Herovenfor vogter Kristus over de to Berglagen Gräfenberg og Turmberg.

Weil er igang med en omfattende ombygning og udvidelse af især kælderfaciliteterne, så der kan vi desværre ikke kigge indenfor. Men vi får en forbilledlig gennemgang af 2011-porteføljet af Martin Daniel i Weils superflotte Vinothek.
2011 var en udfordrende årgang i Rheingau, også for Weil. Foråret var meget varmt og tørt hvilket resulteret i en sæson som lå op til 3 uger tidligere end gennemsnittet. Sommeren var så til gengæld meget våd, men det forstærkede bare den tidlige modning og høsten gik igang allerede i anden uge af september. Varmt vejr kom først meget sent, hvilket gav gode vilkår for de senthøstede druer. Et varieret år, hvor resultatet ifølge Weil generelt set er vine med frugt og kraft, som alligevel har elegance og mineralitet i behold.

Sekt


2010 Rheingau Riesling brut Sekt
Med 35 grader i skyggen er der ikke noget som et airconditioneret smagerum og et glas afkølet sekt at starte på, og Weils brut spiller rollen perfekt. Med 12 gram restsukker er der en lille behagelig sødme i frugten af æble og hyldeblomst, som balancerer rigtig fint med syren. Lette kridtede mineraler. En forfriskende og meget harmonisk Sekt.

2010 Rheingau Riesling extra brut Sekt
Næsten ingen dosage. Hård og flintet næse med tydelige sur lie-noter. Både rugbrød og gærbrød og frugt af conference-pærer. Riesling-druen går meget tydeligt igennem her, især i munden som har meget flot balance og god længde. En brydsk, men harmonisk sekt som kan lagre rigtig godt, tror jeg. Til €18 ex-cellar er der her tale om kup, hvis man kan finde dem.

Basis

2011 Rheingau Riesling Trocken
Denne basis-riesling står for hele halvdelen af Weils produktion og er husets store bread-and-butter vin. Denne riesling er på kortet i rigtig, rigtig mange restauranter i tyskland og er også en eksportsucces, selvom udlandet stadig mest eftertragter vinene med restsødme fra tyskland. En åben og frisk riesling med god, mineralsk næse med frisk pære, youghurt og lidt surdej. Druetypisk og klassisk basistrocken med lang og intens syre i eftersmagen.

2011 Kiedricher Riesling Trocken
Et trin op fra basis-rieslingen er denne kommunevin fra Kiedrich af materiale fra cruerne (som fx. Leitz' Magic Mountain eller Kellers Von der Fels). Den høstes en uge senere end druerne til basis-rieslingen.
Klart mere koncentreret og fyldig i duften end basis-rieslingen. Ingen tvivl om at vi er et niveau oppe her. Fyldig i munden med en interessant frugt næsten af tidlige jordbær. Men knastør og en ungdommeligt bitter finish, som har flot koncentration og syre. Bliver flot med et par år på bagen (tip: Jysk Vin sælger lige nu resterne af 09'eren til 119 kr!).

Enkeltmarkerne


2011 Kiedrich Klosterberg Riesling Trocken
Klosterberg skiller sig ud med en blød og floral parfume af hvide og gule blomster. I smagen er den superelegant og blød med en levende frugt og en sart, blomstret finish. En parfumeret perle.

2011 Kiedrich Turmberg Riesling Trocken
Turmberg og Gräfenberg er de to oprindelige topmarker hos Weil. Turmberg er meget anderledes end Klosterberg - virkelig mineralsk med en kompleks næse med flint, stål, rust. Sprød og knusprig tekstur i munden med slank lys frugt og mineraler af både salt, sten og jern. Friskt syrlig-bitter granny smith-æble dominerer frugten, især ud i eftersmagen. Min favorit af de tre.

2011 Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken
Gräfenberg er pt. kke så karakteristisk i næsen med lidt klassisk rieslingfrugt og youghurt-toner. Det er i munden det foregår, en tætpakket vin som er fyldig og alligevel elegant i sin spidse tekstur. Syren er helt vild her, der er masser af tætte bittertoner og især finishen er simpelthen overvældende i sin styrke. En heftig vin!

Tre meget smukke tørre enkeltmarksvine, som alle lagrer delvist (30%) på store fade. De vinificeres ens, men terroiret går meget tydeligt igennem her og det er vine i overordnet samme stil (naturligvis), men med store forskelle. Kogt ned til ét ord pr. vin: Blomster - mineraler - syre. Klosterberg virker allerede klar til at drikke, de to andre er meget unge nu og kan lagre længe. €22,25 ex-cellar.

Søde2011 Rheingau Riesling Spätlese
Basis-spätlesen åbner med en frenragende næse af majroe, hyld og lynghonning. Lidt enkelere i munden hvor den begynder sødt og fader hurtigt ud i en lidt svag finish. Fine honning-toner i eftersmagen. Man mærker at vi er på basisniveau her, men hos Weil er det højt. 80 g/l restsukker, €21 ex-cellar.

2011 Kiedrich Gräfenberg Riesling Spätlese
Stor og flot næse med abrikos og mørk-søde toner af maltbolche og farin. Den dufter vidunderligt og er helt suveræn i munden med både stor fylde og sprød struktur. Især længden er virkelig imponerende, syren folder sig ud langt ude i afslutningen og bliver bare ved og ved. 105 g/l restsukker, €36 ex-cellar.

2011 Kiedrich Gräfenberg Riesling Auslese
Med auslesen står vi i døren til de ædelsøde gemakker hvor Weil for alvor er berømt. BA og TBA er forlængst udsolgt i forsalg trods priser fra €300 og opefter pr. flaske.
Med auslesen forstår man hvorfor. En suveræn og meget karakteristisk næse med smuk, kraftig sukat, althea, bivoks og honning. Koncentreret, viskos og tæt i smagen hvor især sødmen i finishen er imponerende og overvældende. En smuk og kompleks vin som bliver magisk om 10+ år. 125 g/l restsukker, €70 ex-cellar.

Jysk Vin er den danske importør af Robert Weil.5 kommentarer:

Finare Vinare sagde ...

Tack för fin rapport!

Fredrik sagde ...

Härligt att se andra bilder än closeups på flaskor ;) riktigt bra är de också! Fortsätt så.

Härlig genomgång, ni verkar haft tur med vädret också!

Fredrik sagde ...

Hallå igen, ser att du använder min gamla bloggfeed, jag har en ny:
http://wctc.se/feed

Du kan behöva ta bort mig för att sedan lägga till igen.

Piu Rosso sagde ...

FV - tak! Er spændt på hvad I synes om 11'erne fra Rheingau. Ifølge Kenneth Barnes fra Kesseler har ingen lavet gode serier fra top til bund. Der er highs og lows hos alle.

Fredrik - ha! Ja piu rosso kan ikke prale af de samme ypperligheder i form af modelsmukke oste som wctc :-D Men her kommer så lidt kældre, ranker og druer til afveksling. Ja vejret var fantastisk - man skulle tro vi var i Italien:-)
Feed'et: Tak, det fikser jeg!

vh Niels

Fredrik sagde ...

Haha!