søndag den 19. august 2012

2009 J. Hofstätter, Alto Adige Pinot Nero Riserva 'Mazon'


Hofstätters top-pinot fra Sydtyrol, nærmere betegnet Mazzon-marken - plateauet på skråningen øst for Egna, som også kaldes blauburgunderhimmel for dens ideelle betingelser for pinot. Mazzon ligger i 3-400 meters højde og der er ialt 70 hektar med vin, hvor Hofstätter er en af de største besiddere.
Hofstätters Riserva fra Mazzon laves på 30-årige stokke. 75% af klaserne afstilkes inden den 10 dage lange maceration. Lagring et år på barriques plus 6 måneder på store fade.

Farven er transparent mørk rubinrød. Næsen lægger lidt lukket fra land, men åbner lidt op med meget fine skovjordbær, hindbær og med mere luft toner af lerjord, røg, bark og lakrids. Der er især efter luft en god æterisk-sød kerne i duften.
Smagen er derimod rigtig intens fra begyndelsen med saftspændt rødfrugt og høj syre som både har et højfrekvet spidst bånd og et dybere balsamisk. Den bløde bærfrugt drejer i en lidt mørkere solbær-retning i finish og eftersmag og tanninerne manifesterer sig kun som en lille kridtet fornemmelse på midten af forløbet. Eftersmagen er meget lang og intens og her kommer et sødt træk fra fadet til - men ellers er der tale om en ren og frugtig pinot-fortolkning uden meget fadpræg.

En flot pinot med en tændt og saftig frugt og super balance. Alligevel er det som om den mangler noget karakter. Med parallel til to nylige tyskere, så har Hofstätters Mazon ikke fx. Kesselers krydring eller Künstlers mineraler. Det er en flot, ren og saftig pinot af høj kvalitet, men måske også lidt anonym - og ikke så interessant som Manincors Mazzon. Måske kræver den lidt mere tid? 249 kr hos Enoteca Vin for 2008, €21 hos Mair-Mair for 2009.
88


Ingen kommentarer: