tirsdag den 7. august 2012

RheinWau #2: Besøg hos August Kesseler


August Kesseler ligger i Assmannshausen i det vestlige Rheingau, rundt om Rhin-svinget fra Rüdesheim. Her i en af højborgene for tysk pinot er der larmende stille og intet af Rüdesheims forlorne turisme, men byen ligger mindst lige så smukt med de skovbeklædte skråninger på den modsatte bred og de snørklede brostensgader med vinrankerne stejlt hævet bag husene.August Kesseler er verdensberømt for sin spätburgunder, men den står faktisk kun for 38% af produktionen og rieslingen er også på højeste niveau. Kesseler råder over 20 hektar i Assmannshausen, Rüdesheim og Lorch og eksporterer ca. 50% af produktionen. Vineriet er bogstaveligt talt hugget ind i skråningen - kælder, kontor, smagerum og vinothek. Alt her er småt og trangt og man har ikke fx. Weils albuerum til at bygge ud. Skruelågsvinene flaskes i lagerfaciliteter i Geisenheim.
Den unge og ambitiøse ønolog Kenneth Barnes viser kælder og vine frem og fortæller engageret om detaljer og ikke mindst om et lille team med en gejst, som virker utrolig sympatisk, ambitiøst og tændt. Et fint bekendtskab - håber vi ses igen, Kenny!Spätburgunder

2010 'Pinot N' Spätburgunder
Husets basis-spätburgunder på druer fra Rheinau og en mindre andel fra forpagtninger i Pfalz (dog kun Rheingau i 2010). En vin oprindeligt ment især som exportvare til USA, som er et godt marked for Kesseler, men den er også blevet meget populær på hjemmemarkedet og man forstår hvorfor. Så 'basis' er det nemlig heller ikke. Et år på brugte barriques, som sætter et let fudge-præg på den fine pinot-næse af blød, rød kirsebær- og hindbærfrugt. Rigtig tiltrækkende i næsen! Frugtig og rød i munden med god krydring af lakridsrod og urter. En anelse svagere i finishen som er lidt kort og præget af syrligt æble. Imponerende af en entry-vin at være og for €15 får man meget pinot her.

2010 Rheingau Spätburgunder
I 2010 aftappede man ikke de store Lagen-vine Höllenberg og Schloßberg eller 'Cuvée Max', så materialet derfra er med her. 1500 flasker og 15 måneder på 30% nye barriques.
Flot krydret næse med oregano, mynte og spidskommen, røde æbler i frugten og lækkert diskret fadpræg af kaffe og karamel. Stor og blød i smagen med rund og koncentreret pinot-frugt, kraftfuld og elegant på samme tid. Meget ung og med intens syre og kølig, kridt-mineralsk afslutning. Super i finishen og lang. Både i duft og især i smagen mærker man et klart kvalitetshop fra 'Pinot N'. 2010 er ikke en god årgang for spätburgunder i Rheingau, men dette er ikke en svag vin overhovedet - tværtimod et kup med fuldblods-kesseler for €25 ex-cellar.

2009 Rheingau Spätburgunder
Meget mørkere i glasset end 10'eren. Stor og seriøs næse med mørke bær, laurbærblade, masser af lak og gummitoner fra fadet. Umuligt ikke at associere til stor traditionel brunello. Der er en knyttet, tæt dybde i næsen her, som kommer til at folde sig ud. Silkeblød i smagen med et egalt og præcist forløb. Lang og koncentreret i afslutningen med sødlakrids og cremede youghurttoner. Mørkere og større end 10'eren. €40 ex-cellar.

2007 Rheingau Spätburgunder
Let modnet farve. Klokkeklar cassis i næsen. Stikkelsbær, røde æbler og masser af frisk solbærfrugt. Modningstoner af støv, læder, æteriske træk og en lækker snavset karkludstone. Fantastisk i munden med utrolig blød frugtprofil og diskret fadopbakning af chokolade og læder. En imponerende vin i perfekt balance og den helt rigtige alder med både friskhed og modningstoner. Og så den der enestående blødhed.
Tre imponerende spätburgundere, som alle komfortabelt opererer i 90'erne pointmæssigt. 07'eren er vel min favorit lige nu, 09'eren bliver fantastisk og 10'eren er den bedste til prisen.2010 Spätburgunder Rosé
På frasorterede, tidligt høstede spätburgunderdruer. Seriøst, jeg har set mørkere hvidvine end den her weißherbst! Ekstremt lys, meget speciel og helt igennem uimodståelig med en fremragende næse med marzipan, safran, jordbær og mejeri. Frisk syre og en delikat sødme fra 26g restsukker. En fantastisk sommervin, men deler sikkert vandende! One of a kind, love it.Riesling

2010 Riesling Kabinett trocken 'Junge Reben'
Kesselers basis-riesling. Sødlig og rural næse med guldkorn og ensilage. Sød og imødekommende forrest i munden, men med meget hårde mineraler og syre i finishen. 

2010 og 2011 Lorcher Kapellenberg Riesling Kabinett trocken
Et trin op er rieslingen fra Kappellenberg. 2010 har en fin, slank næse af mineraler, stikkelsbær og youghurt. Hård og lidt kantet i munden med masser af bittertoner. 2011'eren er lukket og kølig i næsen, men anderledes parat i munden, hvor den er overraksende fyldig og intens. Høj syre og slank, syrlig frugt af grønne æbler - men med lidt luft kommer der en mere parfumeret tone af frisk ananas frem. €16 ex-cellar.

2010 og 2011 Rüdesheim Berg Roseneck Riesling Erstes Gewächs
Et stort niveau-hop op hvor især 2010'eren imponerer med en meget smuk rieslingnæse med frisk fersken, frisk abrikos og sten-mineraler i næsen. Stor og cremet i munden med et superflot og harmonisk forløb. Lang og med intens syre på bagkanten. 2011 er faktisk endnu en tand bedre med en super næse af karamel, nyt læder, abrikos, æblemos og honning. Flot i smagen - ung, koncentreret og med stor fylde. Det bliver en fantastisk vin om et par år og frem, den er kun knapt frigivet nu. €35 hos Kesseler.2010 Lorcher Schloßberg Riesling Spätlese Trocken
Typisk og herlig spätlesenæse med blomstret og frugtig fylde. Æblemost, abrikos og stikkelsbærsyltetøj. Meget lang i afslutningen med den fineste anistone fra finish og ud.

2010 Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Auslese
En super finale. Kesselers hvide er fuldt på højde med Leitz og Weil, også her på auslese-niveau. Petrotonerne ligger på lur i næsen sammen med tung tørret abrikos, lynghonning, sød ananas. Cremet tekstur i munden med masser af abrikos og honning og sødt bagværk. Virkelig godt og masser af auslese for €25.


6 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Niles! Det här är läsning der får munden til at løbe i vand. Spätburgundrarna låter extremt intressanta och en riesling som smakar av "karamel, nyt læder, abrikos, æblemos og honning" vill jag uppleva.

Piu Rosso sagde ...

Ja, det er herlige sager - vi kom egentlig for de berømte spätburgundere, men da de hørte vi også havde været hos Leitz og Weil kom de hvide frem:) Og Kesselers rieslinge er fuldt på højde!
2011 Roseneck 1G var enestående ja, den der lædertone bliver til fantastiske petroleumaromaer om nogle år.
VH Niels

Finare Vinare sagde ...

Spännande läsning, Niels!

Nu måste man ju kolla upp hur det gick med resten av de röda 2010:orna i Tyskland...

Vintresserad sagde ...

Niels, härlig läsning och en härlig resa! Vi fick prov på Kesselers Spätburgunder här:
http://vintresserad.blogspot.se/2012/07/varldens-pinne.html
Ett verkligt seriös och välsmakande vin, jag hade gärna besökt dem efter det vinet! Bästa vinhälsningar - Vintresserad (Peter)

Houlberg sagde ...

Det er f.... et meget spændende og flot blogindlæg. Stor ros, og jeg har allerede skrevet August Kesseler på som et sted, der på et eller andet tidspunkt skal besøges ... eller allermindst smages.
vh Ulrik
www.houlberg.it

Piu Rosso sagde ...

FV - ja, Kesseler må I prøve. 2010 - Njah, Kesseler var meget ærlige omkring 2010 (for pinot), som de kalder dårlig slet og ret. Når de har formået at præstere et par flotte 10'ere alligevel, er det nok fordi der ikke er lavet enkeltmarker og mængden reduceret kraftigt. 09 og 11 var derimod begge gode for røde og prishoppet er siger jo det hele: €25 for 2010 og €40 for 2009.. Men det er jo bare Rheingau. Vi har endnu ikke stiftet bekendtskab med Ahr, men det kommer vi til, that's for sure!:-)

Hej Peter - herlig læsning tilbage! 05 Höllenberg er en drømmevin, det lyder fantastisk! Kommer du tilbage Rheingau må du besøge Kesseler ja - et meget sympatisk og fascinerende sted, vores bedste besøg helt klart.

Hej Ulrik - tak for din ros! Og tak for din blog som jeg læser fast med interesse!
Kesseler er virkelig et besøg værd. Smagerummet ligger i første sals højde og deroppe er døren direkte ind til 'kælderen', man går bogstavelig talt ind i bjerget. I det hele taget er Rheingau et vidunderligt rejsemål!
Philipson er for iøvrigt den danske importør af nogle af Kesselers vine.

bedste hilsner,
Niels