onsdag den 15. august 2012

RheinWau #3: Besøg hos Weingut Leitz


Leitz danner sammen med Breuer Rüdesheims frontduo, byens vinmæssige svar på Barca & Real: De to bedste blandt mange gode. Leitz fokuserer udelukkende på Riesling, som dyrkes på nu ialt 40 hektar omkring Rüdesheim. Da huset blev opført i 40'erne på Theodor Heuss Straße, lå det ved markerne (nedenfor Kirchenpfad), nu er det midt i et villakvarter i Rüdesheims nye bydel.


Leitz producer økologisk, men vil ikke ikke godkendes eller skilte med det, fordi de vil have muligheden for at sprøjte minimalt hvis det skulle være nødvendigt. Lige sådan med gær - hovedsageligt bruges naturgær og indimellem tilsættes en smule kulturgær. 85%(!) af produktionen eksporteres.
Den bedste introduktion til Leitz på skandinavisk får man hos Finare Vinare som har oversat og bragt et glimrende og faktamættet foredrag af Johannes Leitz her. Atomwine er den danske importør og sælger ofte til gode priser.

Vi smager et udsnit af sortimentet i par. 2011 var et ekstremt år med det tørreste forår nogensinde og en sæson, som lå 3-4 uger tidligere en gennemsnittet og høst allerede fra 9. september. En meget frugtintens årgang, som Leitz trods anormaliteterne er glade for.

Basis


2011 Eins-Zwei-Dry Rheingau og Rüdesheimer
De to tørre basisrieslinge fra Leitz. Eins-zwei-dry er på druer fra hele Rheingau, Rüdesheimer er en kommunevin. Eins-zwei-dry har en kemisk og let floral næse med terpentin, hvide blomster og honning. Sødlig i munden med en fin struktur og på bagkanten. Rüdesheimer er tanden mere tæt i frugten og mere sprød i munden, fin granny smith-agtig frugt. En klart mere interessant vin og en fremragende basis-riesling. €10 hos Leitz.

2011 Rüdesheimer 'Magic Mountain'
Endnu en 'catchy' amerikanervenlig titel, som ironisk nok må hedde noget andet i USA, fordi forbrugerne der forbinder Magic Mountain med forlystelsen af samme navn i Disney Land.. Materialet er overskudsmost fra de fire marker nedenfor. Magic Mountain virker meget ung på nuværende med hård og mineralsk struktur i en karakteristisk, spids frugt af nektarin og ferskenskind.

Enkeltmarker


2011 Rüdesheimer Berg Schlossberg 'Ehrenfels' og Rüdesheimer Berg Rottland 'Hinterhaus'
Her er vi på Leitz's andele af de berømte skråninger og et klart niveau op fra basis-vinene. 'Alte Reben'-betegnelsen er væk fra mark-vinenes etiketter, som er blevet redesignet og har fået hver deres undertitel. Schlossberg er den stejleste af markerne med 60 graders hældning. Her fortsætter Magic Mountains slanke, hårde stil med frugt af nektarin og bitre stålmineraler. Indtrykket er overordnet harmonisk og især næsen er fin med delikate florale toner. Rottland er derimod intens og oppulent med masser af tropisk frugt i næsen. Tungere og mere tæt i munden, også her meget intens og man mærker i finishen at alkoholen er en procent højere (13,5).


2011 Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels 'Terrassen' og Rüdesheimer Berg Roseneck 'Katerloch'
Kaisersteinfels er min favorit i hele det her flotte line-up. Kaisersteinfels ligger helt øverst ved skoven på Rüdesheimer Berg. Heroppe er Leitz' ældste stokke, op til 80 år. En virkelig smuk og ren næse af æble og hvide blomster, let og elegant i munden med akaciehonning og æble. Forbilledlig balance mellem syre, frugt og mineraler og en utrolig elegance, glæder mig til denne har ligget et par år! Roseneck har ligesom Rottland en højere alkohol og det føles tydeligt her sammen med Kaisersteinfels' lette renhed. Men Rosenecks næse er stor og flot, tropisk med lidt grøn-krydrede strejf og en flot længde i smagen. Markvinene koster €25-30 hos Leitz.
Udsigt over Roseneck med Kaisersteinfels øverst:Frugtige og søde

2011 Dragonstone & Rüdesheimer Magdalenenkreuz Spätlese
Dragonstone fra Drachenstein-marken er en forførende easy-drinker med en fin duft af pink cripps-æbler og hyld. Sprød, sødlig og delikat i munden. 9% alkohol. Magdalenekreuz er tydeligvist mere seriøs! Den eneste vin idag med et lille antræk til petro-agtige aromaer i den friske, abrikosprægede frugt. Meget flot i munden, knusprig, ren og med en forførende sødme og høj intens syre. Min anden favorit i i dag.

2011 Rüdesheimer Berg Roseneck Spätlese
Speciel og karakteristisk næse med kunstig stearin, hvid chokolade og æble. En flot spätlese med en intens finish, kræver lagring for at folde sig mere ud.

2010 Rüdesheimer Drachenstein Auslese
Smuk auslese-næse med masser af tør-aromatiske træk af bivoks og rugmel, sød tæt frugt af dåsefersken og en skøn krydring af farin og sødtobak. Imponerende fylde i munden og suveræn længde. Oeschleværdier på grænsen til beerenauslese. En smuk auslese - gennemsigtig og tæt på samme tid! €35 hos Leitz.


Leitz out..
Et fantastisk line-up og indblik i Leitz's portefølje. Leitz er virkelig stærk i alle kategorier - suveræne basisvine, over store tørre mark-vine og til de søde vine. En friskhed og fokus er fælles for vinene og en forbilledlig evne til at udfolde terroiret: Forskellene på de forskelige marker er meget markante her og det er en fornøjelse at smage bjerget på den måde. Stor (tør) riesling kræver (ligesom fx. stor nebbiolo) tid for at folde sig ud og mark-11'erne virkede unge og lidt lukkede på nuværende - vi glæder os til at lagre et par af dem og følge dem!
Tak til alle i Rheingau for mange gode stunder!5 kommentarer:

anders wennerstrand sagde ...

Flott rapport! Extra tack för förhandstitten på markvinerna från 2011, den årgången har ju känts lite svårbedömd även om odlarna verkar nöjda.

Finare Vinare sagde ...

Härligt, Niels! Instämmer till 100 % att Kaisersteinfels är mest elegant, även om de andra är hur goda som helst med sinsemellan skiftande uttryck. Johannes sa ju att Rottland är hans Wachau ;-)

Italienska viner sagde ...

Tack, Niels för glimrande rapporter!

/Patrik

Red Scream sagde ...

Supertrevligt, Niels! :-) Mycket roligt att läsa! /Ulf

Piu Rosso sagde ...

Bitteschön! 11 er bestemt en 'smag først -, køb bagefter' årgang (ain't they all..). Men der er gode ting at hente. Fra Leitz fyldte vi selv på med Kaisersteinfels og Magdalenenkreuz.

Mange hilsner,
Niels