onsdag den 12. maj 2010

2008 Roagna, Dolcetto d'Alba


Roagna er en af Barbarescos absolutte topproducenter. Druerne til Dolcettoen kommer fra Pajémarken i Barbaresco-området, den gærer i træfade og macerationen tager op til 30 dage - altså helt traditionel stil ligesom Roagnas øvrige vine.
Den har en rubinrød farve med violette kanter og reflekser. Åbner med ordentlig reduktion - brændt vingummi, dieselolie og en usammenhængende brændt-bitter og supergrøn smagsprofil. Efter rigtig godt med luft kommer en lille, men virkelig fin, sødmefuld duft frem med søde kirsebær, blåbær, kraftig vanilie, blød tjære og mineralsk friskhed. Smagen er mellemfyldig men med god koncentration i bærfrugten, fin ribssaft og igen de bløde mørke bær sammen med meget delikat lakrids. Strukturen er fast og beslutsom med kraftig syre med et lækkert bittert træk og medium tannin. Fin finish med godt bid og en behagelig mediumlang eftersmag præget af frugtsyren. Skøn Dolcetto med den typiske og meget tiltrækkende kantede karakter. Kunne have godt af lidt kældertid og skal have rigeligt med ilt på nuværende.
Jeg er virkelig Dolcettofan og foretrækker den fremfor fx. stållagret barbera eller sangiovese. Som hverdags- eller primovin er Dolcetto efter min mening helt enestående. Men det er ikke nogen value-vin (i Danmark), og der findes ikke mange på markedet. 100 kr. (hos Atomwine) er isoleret set ok for en Dolcetto af denne kvalitet, men det stemmer ikke helt med vintypens formål - og i det prisleje begynder konkurencen desuden så småt at blive rigtig hård.
Læs også Italienska Viner's posts om 06'eren og 07'eren.
 
85 

1 kommentar:

Italienska viner sagde ...

Du har rätt i att dolcetto har problem i att hävda sig i 100-150 DKK-klassen, man kan ju bl a få lysande barolo för de pengarna nuförtiden, men man får försöka låta bli att jämföra äpplen och päron. Ibland är en riktigt ren och frisk dolcetto det bästa man kan dricka och Roagnas är helt klart min favorit även om den är ganska atypisk... Nollåttan måste provas.

/Patrik