fredag den 28. maj 2010

2008 Sottimano, Maté


Druen Brachetto anvendes mest til fremstilling af sød, mousserende (frizzante eller spumante) vin med lav alkohol. Moscato d'Astis frække, røde søster. Ret sjældent laves der tør vin på druen - så sjældent at det ikke engang er tilladt indenfor nogen DOC, og Sottimanos Maté på 100% Brachetto er derfor i den lave bordvinskategori.
Flot, helt lys rubinrød farve. Næsen er mega-karakteristisk Brachetto med de tindrende hindbær og jordbær, citronmelisse, rød slushice og jordbærrulle. Meget frisk og saftet og heftigt parfumeret med en lille klædelig mørknen under den frivole frugt i form af læder og slukket bål. Diskrete grønligt-bitre toner af karse og frisk basilikum dukker frem efterhånden.
Smagen er også frisk og let, meget syrlig og beaujolais-agtig i stilen. Der er sarte tanniner i finalen som tørrer ganske let og lige akkurat sikrer substans i strukturen sammen med den spændstige bærfrugt og kraftige syre. Jordbær, ribs, sommeræbler og lakrids i den korte finish. Den fødte sommervin, meget mere rå og appellerende end fx. de fleste Beaujolaisvine. Glimrende afkølet og gerne til fx. stegt fisk.
Et interessant bekendtskab som måtte prøves da Atomwine solgte ud af 08-årgangen. Italienska Viner kunne heller ikke modstå den fristelse, læs Patriks mening her. Jeg anbefaler klart piemontefans at prøve denne helt særegne vin - Atomwine siger at også fremtidige årgange kommer hjem.
86 

Ingen kommentarer: