søndag den 19. februar 2012

2009 Istituto Agrario di San Michele all'Adige, Trentino Riesling


Riesling fra landbrugsinstitutet i Trentino. 30-årige Rhein-stokke i 300 meters højde, høstet ved udbytte på 50 hl/ha, vinificeret i ståltank og modnet der i 7 måneder sur lie.

Gyldengul farve. Skøn og åben rieslingduft med begyndende petroleum sammen med intens frugt af grønne æbler, pære og lidt grape. En næsten fed floralitet af smørblomster/klematis og gulerodtop sammen med små havtoner af musling. Klokkeklar og meget indbydende næse.
Den sprøde væske er rig i munden med næsten oppulent frugt, som er et nyk længere mod tropisk frugt og blød pære end den grønnere frugt i duften. Samtidig er den spændstig og saftig med høj syre og god intensitet, det hele rammet ind af delikate bittertoner med aromaer af pertroleum og lidt valnød. Sødmen i frugten er balanceret helt tilpas mod strukturen. Syrerig finish med bittertoner (mineraler, citrusskal) og et letkrydret peber-anstrøg, medium længde.

En gedigen og ren riesling med god struktur og karakter. Ligesom nosiolaen fra samme hus er det høj kvalitet, men selve druen bringer rieslingen her et trin op i fascination. Et topmatch til aftenens ristede kulmule - en meget anbefalelsesværdig hvidvin, som kan lagre mindst et par år+ endnu. Italienska Viner har også smagt - 89 kr. hos Carlo Merolli.
90


PS. Er du på twitter, så følg også Più Rosso dér.

torsdag den 16. februar 2012

2009 Manincor, Alto Adige Lagrein 'Rubatsch'


Manincor i Caldaro er med sine 50 hektar Sydtyrols største private producent. Henover de seneste 15 år har de gennemført et komplet skift til biodynamik. Der produceres i tre serier, som de kalder (Mano (hånd), Cuoro (hjerte) og Corona (krone)), Lagrein Rubatch hører til den midterste kategori, hvor enkeltmarkerne befinder sig, og er husets eneste lagrein. Druerne er dels fra Rubatsch-marken i Terlan og dels (1/3) fra Seehof-marken i Kaltern, begge i 250 meters højde. Gæring i åbne træfade på eget gær med to ugers skalkontakt (capello sommerso) og lagring i 14 måneder på barriques, hvoraf 10% er nye.
Med to store haglstorme i løbet af sommeren var 2009-årgangen en udfordring i vinmarken, men ifølge producenten var det for dem et endegyldigt bevis på hvor modstandsdygtige og hurtigt restituerende planterne er, når de har fået lov at udvikle deres eget forsvar i de økologiske og biodynamiske strategier. ødelagte druer blev fjernet manuelt og haglskaderne betød slutteligt et udbytte nede på 45 hl/ha.

Rubatsch har en tæt, sortlilla farve. Intens og tæt lagreinduft med masser af mørke bær, her lidt mere over mod solbær end de sædvanlige hylde- og blåbær. Blødt læder og lakrids støtter op og så de typiske tørre, animalsk-støvede nuancer af korn, tørrede gorenje-bær og lidt spidskommen. Med luft kommer en kraftig lim-kemisk tone frem. En fremragende næse - seriøs, dyb og frisk på samme tid.
I munden fortsætter festen: Høj, frisk syre, tæt og intens frugt af de blåsorte bær i en virkelig fyldig og koncentreret stil, som dog hele tiden er high-pitched og elegant. Der er et flot, fokuseret forløb med et meget harmonisk forhold mellem saftig frugt, syre og bittertoner. Masser af æble i finishen sammen med lakrids og bærfrugten og en lillebitte sød undertone fra fadlagringen. Meget lang i eftersmagen.

Det er en suveræn lagrein, hvor kodeordene er druetypicitet, harmoni og frugtfylde. En koncentreret og seriøs lagreinfortolkning, men sandelig med hele friskheden i behold - en af de få gange jeg har mødt den kombination i vellykket form. Kan lagre længe, €17,30 hos Enovit.it
91

onsdag den 8. februar 2012

2005 Le Mazel, Cuvée les Lèches


Hvidvin på viognier og chardonnay (60/40) fra Domaine du Mazel i Ardèche, som dyrker biodynamisk fra 18 hektar og vinificerer 'naturligt', dvs. med skalkontakt, spontangæring, ingen klaring og filtrering, ingen svovl mm.

Gulorange, tåget farve - som ufiltreret æblemost. Tæt sammenvævet næse med tydelig alder - masser af petrokemi som sammen med pærefrugt giver markante calvados-vibes. Gulbrune nedfaldsæbler, appelsinmarmelade og mælkechokolade. En meget intens, aromatisk og spændende duft.
Overraskende frisk og saftspændt i munden, men også slikket - en slank sødmefuld frugt af langtidsbagte æbler og pærer kontrasteret af en frisk og meget levende syre. Flot fokus og greb i smagen, kompleks og frisk på samme tid. Finishen er virkelig indtagende med lakridsrod, kemi og lynghonning som de dominerende nuancer.

En virkelig lækker hvidvin med både natur- og alderstræk, uden at den virker det mindste træt eller druefjern. En vin som deler vandene og er krævende - I like that!
90

mandag den 6. februar 2012

2010 Elena Walch, Alto Adige Lagrein


Elena Walch forlod arkitektgerningen og overtog firmaet i slutningen af 80'erne og har siden markeret sig som et af de stærkeste producentnavne i Alto Adige. Hun råder over 30 hektar omkring Tramin beplantet med en lang række druer, som det er almindeligt her i området. Walchs basis-lagrein her vinificeres med skalkontakt i 10 dage og modner kort på botti af fransk eg.

Farven er tæt mørkerød med violette træk. Syrlig næse med friske blåbær, hyldebær, æble (Ingrid Marie) og kærnemælk, lidt lakrids og en sødme af bagte (blå)bær. En meget levende duft - dyb og frisk på samme tid.
Høj og tændt syre i smagen, som har masser af kraft og intensitet. Mellemfyldig til fyldig krop, med fuld damp på lagreins særlige evne til at være tæt og let på samme tid. Forløbet fra tungespids til svælg er enormt flot balanceret og virkelig velkomponeret med en smukt spændt bue. Tanninerne tørrer frugten på midten og giver rygrad, men trækker helt druetypisk ikke med ud i finishen, som er saftig og syrerig med det skønneste bid af salmiak og syrlig blodappelsin sammen med de sorte bær. Flot intensitet og længde i eftersmagen.

Det er præcis sådan her en lagrein skal dufte og smage, og det er svært at forestille sig en mere ren, præcis og karakter udgave af den her lækre drue. Det er ikke 'stor' vin, men lagrein brillerer lige netop i den her saftige og letdrikkelige stil - uden nogensinde at blive simpel. Den mørke, dybde i frugt og struktur betyder at man også kan drikke den til ganske tunge retter. En vin som tænder glæden indefra.
89

lørdag den 4. februar 2012

2009 Rottensteiner, Alto Adige Lagrein Gries Riserva 'Select'


Det gamle familiefirma Rottensteiner producerer en række typiske sydtyrolere fra 4 mindre gårde opdelt i tre serier: Klassik, Select og Cru. Select-vinen fra 2 hektar på Hofmannhof i Gries-zonen (Bozen) er husets toplagrein. Den høstes med et udbytte på 60 hl/ha og lagrer et år på barriques.

Tæt purpurfarve med sort kerne. Lille, parfumeret næse med frugt af æbler, blåbær og violer, sammen med lakrids, chokolade, en parfumeret sæbetone og så en lille smule surkål helt inde bagved.
Meget harmonisk i munden med blød og fyldig frugt af de sorte skovbær og en delikat chokoladetone som er med fra start. Sød lakrids i finish hvor også syren vokser lidt og bliver let fremtrædende i eftersmagen. Tanninerne er næsten fraværende og kun tilstede som en lille bitter, læderagtig fornemmelse. Eftersmagen er mediumlang og delikat med de karakteristiske, saftede hylde-/blåbær sammen med en mørkbitter blanding læder, (sød)lakrids og chokolade - elementer som ofte er tilstede i lagrein, men her er understøttet af en let barriqueslagring. 

Utvivlsomt en harmonisk og meget vellavet vin, men det er næsten for meget af det gode - meget pæn og lidt anonym riservastil. Klart renere end Egger-Ramers animalske lade-lagrein, men samtidig også mindre karakterfuld. Det skæmmer nu ikke indtrykket af en behagelig og fyldig vin med kraft nok til røde og også krydrede kødretter. En pleaser som vil behage bredt.
86

torsdag den 2. februar 2012

2009 Egger-Ramer, Alto Adige Lagrein Gries Kristan


Over den næste tid tester vi lidt forskelligt lagrein fra Sydtyrol - en personlig favorit som modspil til de lyse, slanke og hårde piemontesere, der ellers huserer her på bloggen. Vinene er købt hos enovit.it, måske den bedste kilde til et hurtigt overblik over sydtyrol overhovedet med vine fra mere end 50 producenter.
Her lægger vi ud med en selektion af lagrein fra Weingut Kristan i Gries-zonen ved Bozen, som tilhører familiefirmaet Egger-Ramer. 20-40 årige stokke i 250 meters højde. Lagring 10 måneder på fad, 85% på store fade og resten på barriques.

Tæt sortlilla farve med rubinrøde kanter. Interessant næse med blus på alle lagrein-markørerne, men det er sandelig til den rurale side med mus(!), ymer og korn sammen med de obligatoriske kølige blåbær. Tobak (Wattson's Green - remember that?), mælkechokolade og også lidt kloak. Ikke det hele lyder tiltalende, men i konteksten holder det, og jeg kan godt lide den her lidt støvede stil.
Masser af mørke bær i smagen - den her særlige lagrein-kombo af metallisk skarphed og blød imødekommenhed i frugten. Konsistent henover tungen og også med godt greb i finish med fnuglette tanniner og et lidt bittert træk. Blåbærerne klinger ud sammen med peber og tobakken i den mediumlange eftersmag.

Frugt og syre har måske været mere tændte for et års tids siden. Det er en stofrig, relativt koncentreret lagrein som er lidt biblioteksstøvet i stilen og derfor matcher tungere mad bedre end de mere læskende lagreinudgaver. Med de animalske toner er vildt eller (fast) modnet ost rigtigt gode bud.
87

fredag den 27. januar 2012

2009 Zanovello, Cabernet Veneto IGT


Franco Zanovellos Ca' Lustra har 15 hektar med vin i Colli Euganei, bakkerne lige sydvest for Padova i Veneto. Cabernet'en her består egentlig af 50% carménère, som er nært beslægtet med cabernetfamilien og som man troede var cabernet franc (en distinktion der generelt har hersket en del forvirring om i Italien, og carménère blev først fra 2007 officielt godkendt drue i Veneto). Den anden halvdel er cabernet sauvignon. 15 dages maceration og lagring i 2.-4. års tonneux i halvandet år.

Farven er dyb, mørk rubinrød med en purpur-tone. Fin duft med saftig solbærfrugt sammen med en del stilk / friske grene og strejf af peber og pebermynte.
Blød og saftig i smagen med læskende frugt af solbær og alvorligere toner af peber, flødekaramel og alkohol sammen med en lidt bitter, grenet tone hen mod finish. Intens og saftig forrest i munden, men en anelse svagere i frugt og syre på bagkanten, hvor også en lille alkoholvarme kigger frem. Med luft vokser en blød lakridstone frem og sødmen tager til. Medium længde på eftersmagen som har moderat solbær(saft), kvasede bittertoner og en lille smørret tone fra fadlagringen.

En rund og mellemfyldig vin uden skarpe kanter - en decideret pleaser, som er bredt anvendelig og både klarer de tunge pastaretter (fx. lasagne) og mere seriøse kødretter. 75,- hos Carlo Merolli.
86

søndag den 22. januar 2012

2009 Comm. B. G. Burlotto, Langhe Bianco 'Dives'

Det klassiske Barolo-hus Burlotto producerer to hvide vine, begge på ren sauvignon blanc fra marker i Verduno: 'Viridis' vinificeres på stål og modner der et halvt år og 'Dives', som har lavere udbytte og gærer på tonneaux (500 l), hvor den også lagrer på gærresterne (sur lie) i 10 måneder.

Dyb gyldengul farve med letgrønne træk. Fantastisk næse med masser af ristede valnødder, dieselolie og græs sammen med tæt frugt af pære, ananas og andre tropefrugtnuancer.
Næsten fysisk i munden med koncentreret, saftig frugt, høj hård syre og bittertoner a la nøddehinder, kommen og knuste sten. Den parfumerede frugt går igennem her, men der er helt skarpt fokus og samling på alle elementer. Selv alkoholen (14%) er helt under kontrol - kigger frem i finishen i form af en lille, varm glycerolsk sødme sammen med intensiv frugtkadence og toner af lakridsrod. Lang, lang eftersmag med pære, ananas og den stenede mineralitet og med en syre som spiller med hele vejen ud.

Det er en kraftig og fyldig hvidvin i uhyre flot balance med et fast greb og stramt fokus, som får den til at virke elegant. Nødde- og kemitonerne fra lagringen klæder den ligefremme frugt enormt godt og er helt støbt ind i helheden. Masser af dybde og intensitet - et perfekt match til fed fisk, som fx. aftenens stegte vildlaks. 109 kr. hos Atomwine.
90

torsdag den 19. januar 2012

2008 Zaglia, Refosco dal Peduncolo Rosso Riserva


Med undertitlen 'The Italian Wine for Lovers' begynder alarmklokkerne at bimle - de rødternede duge, Andrea Bocelli og gondoliere-kostumerne toner faretruende frem.. Men tag ikke fejl! Her har vi serious stuff, en autentisk og robust vin på druen refosco dal peduncolo rosso fra San Salvatore-marken i Latisana i det sydlige Friuli.
Refosco dal peduncolo rosso ('med den røde stilk') regnes for den bedste i refosco-familien. Zaglia producerer normalt ikke riserva, men havde gode resultater i 2008-årgangen og valgte at fadlagre en del af refoscoen.

Mørk rubinrød farve. Stor og intens i næsen med supersyrlig, bredspektret bærfrugt som kildrer i kinderne bare ved duften. Det syrlige element er nærmest over i citronskal og har også et grønligt element af mælkebøtteblade. Underneden løber et mørkere spor med delikat sødlakrids, og en animalsk sødme fra fadlagringen - sadellæder, lidt smør og flødekaramel.
Lige så intens i munden med klokkeren frugt af kirsebær, brombær og bittersød citrus a la mandarin. Syren er høj og vild men modsvares af den mørke og søde lakrids og de læderagtige toner fra fadet. Tanninerne er med fra start og sætter godt igennem i finishen, hvor også syren rigtigt bider til. Meget lækker eftersmag - mediumlang med læder, bladgrønt og lidt smørkaramel sammen med udklangen af den mørkerøde frugt. Fadlagringen er i baggrunden, men samler vinen rigtig godt og bidrager med dybde.

En virkelig arbejdshest ved bordet - sprød, saftig og skønt struktureret vin som varmt anbefales og som for alvor vækker nysgerrigheden for refosco. Forhandleren Carlo Merolli kalder den et scoop, og det må man sige at det er. 73,50 kr. Også smagt her og her.
88

mandag den 16. januar 2012

2010 Finocchi, Marche Rosso 'Kylix'


IGT-vin fra et familiehus med 7 hektar ved byen Staffolo i ca 400 meters højde. Det er ikke til at finde yderligere information om vinen her, men der er sandsynligvis tale om en blanding af sangiovese og montepulciano med meget kort eller ingen fadlagring. Vi går direkte til glasset:

Rubinrød farve og varm, indbydende næse med sødligt-krydrede toner af tørret frugt (usvovlede abrikoser og rosiner), mørke bær sammen med masser af røg og lakrids og en lille æterisk, limagtig sødme inde bagved.
Mellemfyldig og rund i smagen med en charmerende og meget velfungerende kombination af friskhed og sødme. Den tørrede frugt er sat flot op mod en saftig bærsyre og sten-mineralsk rygrad. Hen mod finish sætter lakridsen ind og kadencerer godt sammen med syren og lette tanninfnug. God samling i finishen, men eftersmagen er kort - det er dog helt iorden på det her niveau, der er ikke langt til næste slurk.

Det her er altså en hverdagsvin af høj kvalitet - til pizza, pasta etc. er den fremragende, men den har også fylde nok til lidt kraftigere kødretter og dybde og karakter nok til at man ikke mister interessen. Drikke- og madvenligheden er i top her og de 49 kr. ved 6 flasker hos A Vinstouw er en superpris.
87

søndag den 15. januar 2012

Ved Stranden 10


Ved Stranden 10 på hjørnet af Ved Stranden og Boldhusgade er uden tvivl en af Københavns bedste vinbarer. Her serveres terroirdrevne vine, mange af dem 'naturlige' eller ihvertfald økologiske/biodynamiske fra flere af de interessante små niche-importører i byen. Vinene, stemningen og serveringen er helt i top her!
Vi fik oste og pergamentskåret charcuterie fra Frankrig, Italien, Østrig og Danmark, siden vidunderlig braiseret oksebov med pastinakgratin og til sidst klassisk (grov) æblekage. De fire vine var lækre og rene og blev præsenteret med vid og holdning - en sand fornøjelse:

2010 Pittnauer, St. Laurent Klassik
Pittnauer er en af dem som for alvor har sat st. laurent-druen på kortet som andet end dagligvin. Biodynamisk fra Burgenland i Østrig. De laver stor og seriøs st. laurent, her er det basisudgaven - en ung, frisk og umiskendelig østrigsk vin med rød frugt, creme fraiche og karakteristiske krydderurter i duften. God frugtintensitet i smagen, som er bærfrisk og læskende, men samtidig blød og med udmærket dybde. Ikke så lang og bedst i den forreste del af forløbet, men en rigtig god, kølig og meget ren madvin i umiskendelig kvalitet.

2009 Roucas Toumba, 'Les Grands Chemins' Vin de France
Grenache, carignan og syrah fra biodynamisk mark i Vacqueras. En mørk og kradsbørstig vin med duft af mørke bær, læder, sort peber, salmiaklakrids og kakao. Rustik og rå i munden med masser af læder og kakao sammen med den intense, mørke frugt. Godt med kantet kraft og masser af tanniner fra midt og ud i afslutningen. Jeg kan bedst lige Rhône, når den er upoleret og bondsk - og det er den her!

2009 Domaine Jean Michel Stephan, Côte Rotie
Fra 15-40-årige økologiske stokke med syrah og viogner (10%), udbytte på 30hl/ha, macération semi-carbonique og lagring i 2 år på store fade. Aftappet ufiltreret og uden svovl.
Rubinrød farve - mørktonet men ikke tæt, masser af fint bundfald. Skøn, ung næse med saft og spændstighed - et meget frisk-aromatisk, let syrahudtryk. Smukke kirsebær, stikkelsbær og røde æbler sammen med mineralske elementer af grus og røg. Duften er lidt tilbageholdende, men smagen er intens og superflot med høj, æbleagtig syre og tæt, rød frugt. Meget lang og intens vin, som er overraskende frisk og elegant med befriende 12,5% alkohol.

2007 Rita & Rudolf Trossen, Riesling Auslese Mosel Madonna
Fuldstændig vidunderlig rieslingnæse med en hel del begyndende petroleum og udstødning sammen med frugt af pære, mirabelle, honning og gule æbler. Man kan dufte til det her i dagevis uden at trætne, det er fantastisk. Smagen er stor og koncentreret med superfokuseret frugt med flot behersket sødme, en tæt mineralsk kerne og en helt utrolig syre som er perfekt pakket ind af sødmen og mineralerne. Wow!!

---
PS. Apropos naturlig vin: Læs dette flotte indlæg på bloggen Mad About Wine.

torsdag den 12. januar 2012

2007 Tenuta Carretta, Barolo Cannubi


Cannubi er en af de helt klassiske Barolo-marker. Den ligger lige nord for selve Barolo by og mange producenter har parceller her, hvor nogle af de største Baroloer overhovedet kommer fra. Således også den Roerobaserede producent Carretta, som har 3 parceller (ialt 2,5 hektar) med nebbiolo på Cannubi. Høstudbyttet er på ca. 50 hl/ha og lagring i 2 år på store fade.

Transparent rubinrød med en lille lyselilla tone. Interessant næse ved åbning, lidt dirty med stegeskorpe, chokolade og dekorationsler. Med luft trædder en mere yndig næse med røde bær og sødlige krydderier frem - stadig sekunderet af kraftige, mørke elementer: tjære, røg, salmiaklakrids, chokolade (lionbar!) og bark.
I smagen er der klokkeklare ribs og hindbær, meget høj syre og lav sødme. Meget harmonisk i opbygningen og et flot, slankt fokus gennem munden med en intens syre- og mineraldrevet finish. Tanninerne fornemmes tidligt i forløbet helt forrest i munden, men er lette i afslutningen. De slanke, lyse bær er af meget høj kvalitet og det er et friskt og elegant Barolo-udtryk vi har her. Selvom det maksimalt er en mellemfyldig vin, er der flot intensitet i den friske frugt og tonerne fra røg, bark og lakrids. Det her kan ikke forveklses med noget andet end nebbiolo, men der er alligevel noget burgundisk over den syrlige lethed.

Det er med sin slanke stil en temmelig atypisk Barolo for den ellers varme og fyldige 2007-årgang. Hvad denne vin ikke har i koncentration og fylde, må den hente i friskhed og elegance og det lykkes ganske godt - det er en virkelig velsmagende og harmonisk nebbiolovin. Den er meget ung og udvikler sig positivt over 3-4 dage, så det er en vin som skal iltes grundigt eller gemmes. 399/299 kr. ved 1/6 flasker hos A Vinstouw.
89

onsdag den 11. januar 2012

2010 San Felice (Tenuta Perolla), Vermentino Maremma Toscana

Fra San Felice's Maremma-projekt Tenuta Perolla. 85% vermentino fra Maremma er blandet op med 15% sauvignon fra Campriano-marken i Chianti Classico-distriktet.

Lys, hvidgrøn farve. Youghurt og masser af græs i næsen sammen med frugt af vandmelon og mandarin som åbner lidt op med luft. Frisk og enkel næse med nogle fine animalske og krydrede undertoner a la pecorino og nelliker.
I smagen er der fint fokus i frugten og egentlig god fylde i forhold til den slanke næse. Indgangen er modstandsløs og meget læskende, og så kommer de vegetale bittertoner i form af græs og skal af vandmelon. En ostet brie-agtig fornemmelse i eftersmagen og igen masser af vandmelon(skal).

Det er ikke dårligt og temmelig karakteristisk, men når det er sagt, har vi at gøre med en enkel, læskende vin til sommer eller let mad. Dansk Supermarked importerer San Felice.
84

mandag den 9. januar 2012

2007 Tenuta Serradenari, Barolo

Serradenari er et lille hus 500 meter moh i La Morra med 5,7 hektar vin ved siden af 8 hektar skov med masser af hvide trøfler. Giovanni Nigri ejer og Roberto Cipresso er vinmager. Jeg har tidligere smagt årgang 05 og 06 af deres Barolo og har været imponeret hver gang - utrolig tiltalende stil og flot koncentration til gode priser. 07'eren skuffer ikke, det er meget konsistente Baroloer fra Serradenari i så forskellige årgange som 05, 06 og 07.

Her smager vi som sagt 2007 og det ses allerede i farven at det er ung Barolo i glasset: Ren, transparent rubinrød med en lille tomatrød toning. Fremragende kompleks duft med masser af tæt pebermynte, læder og skovbund. Frugten vokser frem med luft, rød og tæt med fersken- og blommesten, violer, anis og umodne jordbær. Senere kommer også en kraftig sødlakrids til. Flot nebbioloduft - som lige skal lirkes frem med ilt. Arketypisk og personlig på samme tid.
Smagen har meget flot fylde i den røde, dybe frugt. Sødme, syre og krop balancerer rigtig flot hele vejen fra start til slut. Masser af anissødme og jordbær i frugten, så kommer de hårde, stenede bittertoner frem på bagkanten og i finish og eftersmag dominerer pebermynte og skovbund sammen med den sødligt-florale frugt. Tanninerne er der og lukker fint, men er beherskede for så ung en vin - og også syren er (relativt) tilbageholdende. Rigtig god længde.

Alt i alt en skøn Barolo som har masser af karakter, saft og kraft - og man behøver ikke vente på den, omend den vokser over de næste par år og på nuværende skal have luft for at komme frem. 179/149 kr ved 1/6 flasker hos A Vinstouw.
91

lørdag den 7. januar 2012

Tire Bouchon

Vil man lufte de frankofile tilbøjeligheder i København K, er vinbaren Tire Bouchon et godt sted at gå hen. Hernede i kælderen på Teglgårdsstræde er der virkelig hyggeligt og stemningsfuldt, vinkortet er stort og maden enkel, men god og ærkefransk. Jeg fik en stor tallerken med rillette, paté, røget andebryst, luftørret kød og pølse m.m. og ost, virkelig vellavet alt sammen og flotte oste. Næste gang vil jeg have østers, som er en af stedets specialiteter.
Men det er især vinen man kommer for og i herligt selskab med Ingvar, en af de svenske topbloggere, smagte vi et par skønne vine fra det kølige Frankrig.

2009 Domenique Piron, Morgon Côte de Py
Côte de Py er en af de bedste marker i Beaujolais, måske dén bedste og her i Pirons udgave er der ihvertfald fuld uddeling: Lys vin med flot, mineralsk næse af røde bær, umoden blomme, laurbærblade og en let reduktiv gummitone som næsten kan forveksles med fad. Masser af krop for typen i munden med en flot, koncentreret frugtkerne som holder hele vejen ud i finish - en virkelig fokuseret og balanceret vin, som det er herligt at dufte og smage på. Et reelt kup for de 113 kroner den koster en detail hos importøren KB Vin.

2004 Domaine les Chesnaies, Chinon 'Cuvée Marie'
Pascal Lamberts topvin på 100% cabernet franc fra 55-70 årige stokke, biodynamisk dyrket med udbytte på bare 30hl/ha og maceration på over en måned, hvorefter vinen lagrer på 40% nye barriques i et år og aftappes ufiltreret.
Mørkfarvet, men transparent vin med en overraskende ung duft - vegetal og kompleks med fine solbær, lille delikat barriquepræg og et pift af hvid peber og kommen. Meget elegant at dufte til. Også elegant i munden, næsten for let med et vandigt præg, hvor man savner intensitet især på bagkanten. Men her sker der virkelig noget efterhånden som temperaturen stiger og den sidste mundfuld er fantastisk med fuldt vågen frugt og flot struktur med heftige tanniner. Meget flot vin som virkelig vækker nysgerrigheden for rød Loire!

Begge vine serveres ALT for kolde, men som Ingvar bemærker: Hellere for koldt end det modsatte, det er interessant at følge vinen op i graderne.

onsdag den 4. januar 2012

Costa Olmo - Barbera d'Asti


Costa Olmo er et lille hus ejet og drevet af ægteparret Paola og Vittorio Limone, som etablerede det i 1990. De råder over 5 hektar i 280 meters højde i Vinchio lige syd for Asti og Alessandria. Alle druer høstes i hånden og begge barberaer ligger et-halvandet år på flaske inden de frigives.
Appellationen Barbera d'Asti er ophøjet til DOCG fra og med 2008-årgangen, derfor er 'lillesøsteren' La Madrina klassificeret som DOCG og Superioren som DOC, fordi den er fra 2006.

2008 Barbera d'Asti 'La Madrina'
La Madrina macererer 10 dage og modner 8 måneder på ståltank.
Mørk rubinrød farve. Indbydende og karakterfuld barberanæse med rødee surkirsebær, æbleskræl og græskar i frugten sammen med toner af råt kød og en spiritusnote af især Pastis og lidt cognac. En lækker og lidt vild næse, som lægger sig med luft til en mere almindelig og rolig barbera-duft i frisk-mineralsk stil med en fin tone af anisbolcher.
Elegant frugt i munden med sure kirsebær, anis og lidt sødligt-alkoholiske toner à la rom & cola. Frisk og mellemfyldig stil, men med masser af saft og gennemslagskraft. Meget druetypisk intensitet i syren og en stålmineralsk hård kerne inde bag frugten. Godt greb i finishen med den koncentrerede kombination af syre og lakridsrod som er så karakteristisk for barbera.
En nydelig og klassisk barbera som er perfekt til bordet med sin indtagende, friske frugt og gennemtrængende syrestruktur.
87

2006 Barbera d'Asti Superiore 'Costa Olmo'
Husets signaturvin som macererer 15 dage og lagrer først et år på ståltank og derefter på barriques i 16 måneder.
Sortrød farve. Vidunderlig fadkrydret duft med masser af sødmefuld frugt af solbær og sorte kirsebær sammen med kaffe, vanilie, kanel, marcipan og en let parfumering af appelsinskal og shampoo. Det er rigtig høj kvalitet det her - en intens og tændt barberanæse med flot dybde i en moderne, fadpræget stil.
Superintens frugt i munden - fyldig, men ikke tæt og tung: Blank og syrerig solbær og kirsebær med masser af saft og kraft. Fadet ledsager med de sødlige krydderier fra duften og en kaffe-/chokoladeagtig fornemmelse under frugten. Syren er tårnhøj, men er pakket ind i intens frugt og de sødligt cremede fadaromaer. Et lille dyk i intensitet på bagkanten, men ellers en flot, cremet finish og en god længde på eftersmagen som er drevet af den fuldmodne barberafrugt igen med lidt chokolade og kaffe fra fadet. Alkoholen (14%) kan være svær at skjule i barberavine, men her er den meget flot integreret.
En decideret lækker vin, som både er frisk, sødmefuld og kompleks. Minder i stil om La Spinetta's reference-Barbera d'Asti på det her niveau Ca' di Pian - Costa Olmo's udgave her er bare bedre. Med 169 kr. nærmer man sig et område med meget hård konkurrence, men denne superiore kan i den grad være med: Umiddelbart tiltrækkende og stor uden at være leflende eller for meget. Flot!
90

Costa Olmo er et dejligt nyt bekendtskab og deres to barberaer er af meget høj kvalitet i hver deres stilart. Begge er bedst på førstedagen, så man behøver ikke ilte. A Vinstouw importerer og sælger for hhv. 129 og 169 kr. 

søndag den 1. januar 2012

10 år er ingenting


Efter julens sød-fede ædegilder går vi back to basics og kigger på flere måder tilbage til 2001's afslutning. Vi gen-nyder en af årets skønneste vine, 10-åringen 2001 Produttori del Barbaresco Ovello Riserva sammen med en lige så enkel og lige så stor ret: Hjemmelavede tagliatelle med masser af friskhøvlet trøffel.
Hvilke ti år og hvilket potentiale!

Godt Nytår!

fredag den 30. december 2011

2009 Fattoria Il Casalone, Poggio Colombi Maremma Toscana IGT


Pepi Lignana Fattoria Il Casalone er en stor ejendom med 300 hektar, hvoraf bare 12 er vinmarker. Vinen her er på 85% cabernet sauvignon og 15% petit verdot fra marken Poggio Colombi i 300 meters højde tæt ved den toscanske vestkyst, håndhøstet med udbytte på ca 60 hl/ha og efter vinificering lagret 10 måneder på stål og andenårs-barriques.

Mørk sortrød farve med en violet tone. Duften er mediumintens og sød med en saftet front af fuldmodne blåbær, sorte kirsebær og solbær sammen med lakridskaramel, kringle og undertoner af medicinskab og stegeos. En behagelig og sødmefuld næse med masser af frugt.
I smagen går den mørke, modne bærfrugt igen; saftet og let jammy stil med masser af sødme og markant lav syre. Den søde lakridskaramel er med som undertone hele vejen sammen med de kringleagtige kryddertoner af kanel, muskat og nougat. Det er dog ikke nogen tung vin, det saftige præg er i front og det overordnede smagsindtryk er en letdrikkelig og vellavet vin, som er meget bredt anvendelig. Finishen er præget af sødlakrids og en lille alkoholsnert, som måske her ikke er helt tosset, fordi det tilføjer noget tyngde og trods alt er behersket. God længde.

Frugten er rund, syren lav og tanninerne fjerlette, så hvis man brænder for hårdt strukturerede vine antændes man nok ikke her. Til gengæld er der masser af harmonisk frugt, druetypicitet og ærlighed i den her vin - en charmerende crowdpleaser, hvor den fuldmodne druesaft er i front og fadet understøtter befriende langt bagude. Behøver ikke luft. 129/99 kr. ved 1/6 flasker hos A Vinstouw.
86

torsdag den 29. december 2011

2009 Fredriksdal Gods, Frederiksdal Kirsebærvin

En nyklassiker på det danske julebord - hvorfor ikke ledsage kirsebær med.. kirsebær? Mange mener den bedste danske vin slet ikke er rigtig vin, men derimod kirsebærvinene fra Fredriksdal Gods. Godset ligger ud til langelandsbæltet på Lolland - et af de tørreste og mest solrige steder i landet. Her er det basiscuvéen på sorten Stevnsbær, tappes ufiltreret fra ståltanken.

Selvfølgelig er her masser af kirsebær i næsen her - de helt sorte af slagsen med masser af indkogt sødme, kirsebærskind og bittermandel fra stenene. Sammen med lette, sødlige krydderier og vanilje, karamel og engelsk lakrids. Utroligt at der ikke er fade involveret her, det dufter og smager af fransk eg..
Smagen er fyldig og tæt men har en vidunderlig frugtsyre, som minder mig om recioto: livlig og føles næsten prikkende på tungen. Meget cremet og sød, men samtidig saftig og frisk og med fine bittertoner af engelsk lakrids og bittermandel i finishen.
Min referenceramme for kirsebærvin er lig nul, men det her er en fremragende dessertvin uanset - meget anbefalelsesværdig og ikke kun til ris à l'amande. 149 kr / 50 cl.

fredag den 23. december 2011

Trattoria Fiat


Skal man spise nær Nyhavn, gør man klogt i at vogte sig - her er der lagt turistfælder ud! Men der er også mange gode restauranter i området, omkring Kgs. Nytorv kan bl. a. Fishmarket på Hovedvagtsgade virkelig anbefales, det er en suveræn bistro de poisons. Den ejes af folkene bag Pastis, et ligeså anbefalelsesværdigt fransk bistrokøkken lidt oppe ad Gothersgade. Er man til italiensk er der ikke så mange muligheder lige i dette mikroklima, men der er én: Fiat, et lille trattoria på hjørnet af Kgs. Nytorv ved St. Kongensgade. Her er der glimrende, enkel italiensk mad og et flot vinkort. Et ærligt og gedigent trattoria. Vi fik cremet græskarsuppe med kammusling og estragon, grillede vildsvinekoteletter på jordskokpure med østershatte og til sidst tiramisu. Straight og godt og med to udemærkede vine til - den hvide mere karakterfuld end den røde:

2008 Passopisciaro, Guardiola Sicilia Bianco  
100% chardonnay fra unge stokke, plantet i 1000 meters højde og høstet med lavt udbytte på 30 hl/ha. Vinificeret på botti og lagret 3 måneder på cement.
Mørk strågul farve og en skøn, kraftig duft af bivoks sammen med frugt af abrikos og bittersød mandel. Lav syre i munden, men også tilbageholdt sødme, så udtrykket er tørt og først og fremmest frugtigt med abrikos, gule roser og honning og et støvet halmelement. Savner lidt syre i finishen også, men længden er rigtig god. En glimrende hvidvin - ikke frisk, men med fascinerende letmodnede aromaer og flot krop.

2008 Pio Cesare, Barbera d'Alba
Barbera fra det klassiske hus Pio Cesare, som råder over 50 hektar spredt i alba-zonen. 15 dages maceration og 18 måneders lagring - 30% i barriques og 70% i botti.
Farven er mørk rubinrød. Fadpræget barberanæse med kirsebær, tjære og røg sammen med kaffe, fudge og vanilje fra fadet. Mellemfyldig i smagen med flotte transparente kirsebær og solbær og et godt greb i finishen med tilstrækkelig tannin. Moderat syre for barbera, men også med styr på alkoholen - en fordel ved den lidt kølige 2008, og det er overordnet en vin i rigtig god balance. Moderat længde. Jeg kan godt lide harmonien her og synes fadpræget er iorden.

tirsdag den 20. december 2011

Tenuta Carretta Roero Bric Paradiso & Barbaresco Garassino

Tenuta Carretta er en af de største private producenter i Piemonte med 70 hektar, halvdelen omkring vineriet i Piobesi d'Alba i Roero og resten fordelt i Langhe. 
Vi tester to enkeltmarks-nebbioloer fra hver sin side af Tanaro-floden:

2007 Roero Bric Paradiso
Fra marken omkring Carretta, udbytte på ca. 45 hl/ha og lagring 18 måneder på barriques.
Transparent rubinrød, lysviolettonet farve. Frisk og ung næse med røde bær - især jordbær, efterfulgt af kirsebær og ribs - sammen med lidt lakrids og letsødlige, unge fadtoner af tryksag, vaniliesukker og karamel. Køn næse, men noget tilbageholdende.
Frugtdrevet i smagen med masser af friske jordbær og kirsebær. God balance mellem saftig frugtsyre og sødme. Der er god intensitet i frugten, straight forward saft med den nebbiolotypiske bitre understrøm. Lette tanniner i finish, som igen har mere karakter af bittertoner end egentligt mærkbare tanniner.
Her foregår det forrest i munden hvor der er fokus på saftighed og den umiddelbare frugtige charme. Bagerst og ud i eftersmagen fremstår den mere enkel. En easygoing nebbiolovin med charmerende rød frugt og god balance. Den virker lidt lukket og ung nu men kan godt gå hen og hente en del med tiden. For et års tid siden smagte jeg 03'eren, som var meget åben og med en del udviklede træk.
87

2005 Barbaresco Garassino
Fra Garassino-marken i Treiso. Udbytte på ca. 50 hl/ha og lagring i 12 måneder på store franske fade. Transparent, mørk rubinrød, orangetonet. Her er der meget mere power på: Intens duft med sødmefuld frugt af blommer, bagt rabarber, remonce, Kongen af Danmark-bolcher, kandiseret æble sammen med 'brændte mandler'-bod fra fadet. En virkelig flot Tivoli-agtig nebbiolonæse som også har den druetypiske alvorlige mineralitet af ferskensten og cement og et animalsk strejf af moskus.
Alvorlig frugt i smagen af rabarber, drueskind og ferskenskind med masser af trøffel- og moskustoner. Hård og tør nebbiolokarakter med den karakteristiske sødme og cement-tanniner som føles helt fra start og lukker rigtig godt i afslutningen. God intensitet og fokus hele vejen. Den tætte balsamico-syre griber fat bagerst i munden og holder langt ud i eftersmagen. En flot Barbaresco og imponerende på det her prisniveau.
90

Barbarescoen er den bedste vin af de to - mere kompleks, alvorlig og helstøbt og på ingen måde mærket af den på papiret lidt svage årgang: Faktisk er 05'eren her bedre - dybere, bedre struktureret og mere fuldendt - end jeg husker 04'eren. Virkeligheden indretter sig som bekendt ikke efter årgangsskemaer og her er en lille reminder om det. En klar anbefaling af Barbarescoen, og hvis man er til blødere, frugtigere (nebbiolo)vine kan man vælge Roeroen. Begge koster 100 kr v. 6 stk hos A Vinstouw.

tirsdag den 13. december 2011

2004 D'Angelo, Aglianico del Vulture Vigna Caselle Riserva


Aglianico er den store blå drue i Kampanien og Basilicata, hvor den er eneste sort i DOCG'erne Taurasi, Aglianico del Taburno og Aglianico del Vulture Superiore. Aglianico modner sent og er bedst når den dyrkes højt og kan få en lang vækstperiode. Man kan nemt forveksle aglianico med nordligere dyrkede vine og min personlige huskeregel er ('kort, klart og forkert'): for meget tannin til at være sangiovese og for blød (kirsebær)frugt til at være nebbiolo..
D'Angelo er og har været appellationens lokomotiv og de fremstiller Aglianico del Vulture-vine i forskellige udgaver og kvaliteter. Riserva Vigna Caselle er fra toppen af serien og produceres i gode år af druer fra 4-500 meters højde, høstet med 45 hl/ha, vinificeret med skalkontakt i 15 dage og lagret i 2 år på botti.

Rubinrød farve med let modning i kanten. Smuk, moden næse med sødlig frugt af røde kirsebær, blommer og rosin sammen med en hård kemisk-animalsk læder og limstift og bittersød krydring af grapefrugt, Campari og kanel. Kompleks, moden duft og en flot syntese mellem klassicisme og intensitet.
Smooth i munden med koncentrerede, sure kirsebær og lidt sødligt-krydrede rosintoner sammen med støvede træk af cement og tekstil. Flot balance i forløbet henover tungen og især en fabelagtig finish, hvor den dybe syre strammer til og tunge tanniner kommer frem indefra og lukker i en meget vedholdende afslutning. Eftersmagen har lang udklang af den sursøde frugt og de tanniske mineraler, syren blusser midtvejs og spiller langt ude i spidsen.

Det her er megaklassisk og virkelig godt. En utrolig harmonisk vin, som egentlig er stilfærdig og rolig, men har en fin dybde og kompleksitet og et civiliseret, men fast greb i strukturen. Perfekt moden nu, men giv den alligevel lidt luft for at åbne op. 109 kr hos Carlo Merolli. De gode svenskere smager herher og her.
90

lørdag den 10. december 2011

2010 Pojer e Sandri, Nosiola Vigneti delle Dolomiti

Vi bliver lidt ved nosiola-druen. Pojer e Sandri ejes af Fiorentino Sandri, som leder markarbejdet og Mario Pojer, som er vinmager. Huset blev grundlagt i 70'erne og råder nu over 25 hektar. Pojer e Sandri er kendt som en kvalitetsorienteret og innovativ producent med en vigtig plads i Trentinos nyere vinhistorie. Nosiolaen var en af deres første vine, og siden er der udvidet med en lang række områdetypiske enkeltsortsvine og blandinger. Nosioladruerne dyrkes på Faedobjerget på to parceller hhv. 300 og 550 meter oppe og presses iltløst vha tilføring af CO2, en teknik som Pojer e Sandri selv har udviklet.

Lys, hvidgul farve. Duften er lidt tilbageholdende, man har masser af friske efterårsæbler sammen med frisk pære, æblegrød, lidt hvide blomster og en rå, mørkere kerne, som minder om diesel og salmiaklakrids.
God koncentration og fokus i munden, hvor frugten trædder i karakter med ganske god fylde ledsaget af den specielle - lidt diskrete - lyse floralitet. Syren er høj og hård, og stilen er i det hele taget kantet og lidt streng - dog modsagt af den indsmigrende frugtprofil. I finishen drejer floraliteten i en mere kemisk retning med lim-, sæbe- og bittertoner. Godt bi her i afslutningen, medium længde.

Den høje syre kommer især til sin ret til mad, her bliver det virkelig læskende og friskt - glimrende og uproblematisk sammenspil med fx. aftenens puttanesca, og vil gå super til mange andre retter med pasta, fisk eller grøntsager. Det er en flot hvidvin i slank og frisk stil - lidt mere stramtandet og ikke så personlig og harmonisk som IASMAs Nosiola, men mindre kan også gøre det. €11 hos Enovit.it
86

tirsdag den 6. december 2011

2009 Istituto Agrario di San Michele all'Adige (Edmund Mach), Trentino Nosiola

Hvidvin på druen nosiola, som næsten udelukkende dyrkes her i Trentino. Istituto Agrario di San Michele all'Adige er en landbrugsskole eller rettere et center for agrikulturel forskning og uddannelse og er den eneste af sin slags i Italien. IASMA driver bl. a. en berømmet ønologuddannelse og har i den forbindelse en fuldt kommercialiseret vinproduktion med en lang række vine, Istituto Agrario-serien her dækker enkeltsortsvine på alle godkendte druer i regionen. Nosiola-stokkene her er 20+ år og gror ca. 300 moh. Vinen lagrer et halvt års tid på stål.

Flot dybgylden farve med et lille grønligt træk. Vidunderlig, aromatisk næse med krokus, raps og en støvet havtone af rejeskaller sammen med den mineralsk-frugtige front af grønt æble, lime og våde sten. Der er masser at dufte på, næsen er både frugtig, floral og mineralsk i en meget elegant stil.
Let krop i munden, men der spreder sig hurtigt et meget harmonisk og indtagende indtryk med perfekt balance mellem den modne frugtsødme, en høj syre og mineralsk tekstur. Sødmen bygger op henover forløbet og kulminerer i en delikat, letkrydret finish med godt greb og saftighed. Det overordnede indtryk er friskt, men med dybde og modenhed i frugten. Flot længde med især vedholdende, intens syre i den let-aromatiske udklang.

En fremragende basishvidvin, som ikke er ulig riesling i sin kombination af aromatik, mineralitet og syre. Balancen og harmonien hele vejen fra læberne til ud i eftersmagen er bemærkelsesværdig og gør denne flaske til en meget stor nydelse. Slank, let og elegant og samtidig med charme, superflot fokus og masser af dufts- og smagsnuancer. Bravo! 89 kroner hos Carlo Merolli.
89

torsdag den 1. december 2011

2007 Sportoletti, Assisi Rosso

Sportoletti råder over 20 hektar i Assisi DOC i det østlige Umbrien og er den lille appellations store navn. Der dyrkes sangiovese, cabernet (sauvignon og franc), merlot, chardonnay og grechetto. Der produceres fem etiketter - 1 sød, 2 hvide, 2 røde og basisrossoen her er lavet på sangiovese, merlot og cabernet sauvignon i forholdet 50/30/20. I gennemsnit 20 år gamle stokke dyrket i ca 400 meters højde, 15-20 dages maceration og et års lagring i brugte franske barriques. Den navnkundige Riccardo Cotarella er ønolog.

Mørkerød farve med en del bundfald. Mediumintens næse med mørk frugt af kirsebær og hyldebær, dieselolie og en bitter, kommenagtig duft af Rød Aalborg og afbrændte våde grene. Og så en glycerolsødlig tone af amaretto og bærlikør.
Meget koncentreret og fyldig allerede i indgangen i smagen, dump kakaopulver-agtig med tilbagelænet hyldebærfrugt og lidt engelsk lakrids. Høj alkohol allerede fra start og det bliver kun værre: Finishen overdøves helt af brændende chili-bitter alkohol, selvom der egentlig er god tanninstruktur inde bagved og frugtsyren liver lidt op her i afslutningen. Meget markant kakao og marcipan (kartoffelkage!) i eftersmagen sammen med lidt triflibær og igen en lidt ubehagelig spritbitter snapsefornemmelse. Medium(-) længde.

Egentlig et godt forsøg og med et kvalitetsbevidst, lovende scheda technica i forhold til prisen, men der er alt for høj alkohol (15%) her, som helt forhindrer vinen inde bagved i træde frem: Brændende og alkohol-sød både i næse og mund, som medvirker til et overordnet uharmonisk indtryk. Det hjælper lidt at køle den et par grader ned. 120 kr hos Theis Vine, €7,70 (09'eren) hos Superiore.de
84